Ta ryska tillgångar som frysts av EU och skänk dem till Ukraina. Det är något EU-kommissionen planerar göra. Men än så länge har inget slutgiltigt beslut tagits i frågan.

Vad det handlar om är 191 miljarder euro, motsvarande drygt 2 150 miljarder svenska kronor, i ryska tillgångar som frystes inne av EU i samband med invasionen av Ukraina förra året. I Ryssland kallas agerandet kort och gott för stöld.

LÄS ÄVEN: EU beslagtar ryska resenärers kontanter vid gränsen

Lejonparten av de tillgångarna tillhör Rysslands centralbank, men även privatpersoner och enskilda investerare har drabbats av EU:s antiryska åtgärder.

Ge pengar till Ukraina

EU:s politiker, liksom ledarna i resten av västvärlden, räknar med att Ukraina kommer besegra Ryssland på slagfältet. Därefter kommer fienden utdömas ett rejält krigsskadestånd av världskrigsmodell, vilket delvis ska betalas med de frysta tillgångarna. Åtminstone är det planen.

– Det är viktigt att titta på hur vi kan använda de frysta ryska tillgångarna och avkastningen från dem för att stödja Ukraina, säger EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis till Financial Times.

Men trots att vapen och bistånd för tusentals miljarder skickats till Ukraina, har segern uteblivit. Efter årsskiftet har kriget pågått i två års tid, och det behövs ständigt mer pengar för att hålla igång krigsmaskineriet.

EU har inte vågat röra de frysta ryska tillgångarna innan segern är säkrad, men EU-kommissionen har föreslagit en kompromiss: Att ta avkastningen från tillgångarna och ge den till Ukraina. Enbart avkastningen beräknas uppgå till tre miljarder euro per år.

”Långsiktigt mål”

Merparten av de ryska tillgångarna finns hos Euroclear, som förutom för Sverige även fungerar som värdepapperscentral för bland annat Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och Belgien.

Under tisdagen presenterades EU-kommissionens förslag och som första åtgärd ska Euroclear och andra finansinstitut skilja ut de frysta ryska tillgångarna från andra tillgångar de administrerar. Dock dröjer det innan de ryska pengarna överförs till bankkonton som den ukrainska regeringen förfogar över, vilket presenteras som ett ”långsiktigt mål”.

Det finns nämligen de som oroar sig för att förtroendet för euron som valuta, och hela EU som ekonomi, äventyras om politiker kan besluta om att frysa och beslagta tillgångar som hålls i den valutan.

LÄS ÄVEN: Ryssland anklagar EU för rasism när ryssars bilar, smink och trosor beslagtas