Trots de senaste årens nära nog dagliga skjutningar och bombdåd påverkar inte gängvåldet den så kallade Sverigebilden – det hävdar den brittiska marknadsföringsexperten Clare Dewhirst. Bilden av Sverige som en fridfull idyll är enligt henne djupt cementerad.
I internationell media rapporteras det allt oftare om våldet i Sverige. ”Farväl till Bullerbyn” var rubriken när Berliner Zeitung, en av Tysklands mest respekterade tidningar, i augusti skrev om de ständigt återkommande skjutningarna. Månaden innan var rubriken i brittiska The Economist ”Sverige skjuts sönder”.
I USA fick president Donald Trumps ”last night in Sweden”-tal 2017 stort genomslag för att förändra amerikanens syn på Sverige, från internationellt föredöme till varnande skräckexempel. Talet grundade sig på journalistiska reportage om Sverige av bland annat dokumentärfilmaren Ami Horowitz.
Under sommaren skrev såväl The Guardian som The Times om hur ”oskyldiga skjuts till döds när unga gangsters mäter sin styrka i den skandinaviska idyllen” och nederländska Het Parool skriver om hur mordfrekvensen i Sverige ökat explosionsartat under de senaste 20 åren.
LÄS ÄVEN: Rekordmånga ihjälskjutna i Sverige i år – ”En ökad våldsspiral”
”En fridfull idyll”
Men enligt en expert, som SvD nu lyfter fram, påverkar inte det eskalerande gängvåldet omvärldens uppfattning om Sverige nämnvärt. Clare Dewhirst – medgrundare till City Nation Place, en global plattform för verksamma inom marknadsföring av bland annat städer och länder – menar att bilden av Sverige som en fridfull idyll är djupt cementerad.
– Jag har inte direkt registrerat de här skjutningarna på min radar, säger hon till tidningen.
SvD skriver att Dewhirst istället anser att den svenska coronastrategin, som gick tvärt emot många andra länders, i större grad påverkat omvärldens uppfattning om Sverige. Själv säger hon dock att de flesta varit för upptagna av ”sitt eget elände” för att egentligen registrera vad som sker i lilla Sverige, den stora mediebevakningen till trots.
LÄS ÄVEN: Allt fler oroas över skjutningarna
Flest dödsskjutningar i Europa
Så varken massdöden på svenska äldreboenden eller gängens blodbad har egentligen spelat någon större roll för Sverigebilden, enligt experten. För ett så litet land som Sverige tar det ”väldigt, väldigt lång tid” innan resten av världen noterar märkbara förändringar, menar Dewhirst. Dock tillägger hon att om våldet tillåts fortgå kan det, i det längre perspektivet, komma att påverka omvärldens uppfattning om landet.
– Det sista man vill ha är till exempel områden som är ”no-go”-områden för landets invånare – de blir ”no-go”-områden för besökare och företag också, säger hon.
I början av 2000-talet låg Sverige i botten gällande dödligt skjutvåld i Europa. Sedan 2018 ligger Sverige i topp, enligt Brottsförebyggande rådets senaste studie. Sammanlagt har över 1 500 skjutningar rapporterats i Sverige sedan 2017.
LÄS ÄVEN: Brå: Sverige har HÖGST dödligt skjutvapenvåld i hela Europa
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.