Det väckte kritik när Folkhälsomyndighetens chefsepidemiolog Anders Tegnell i SVT Aktuellt häromdagen angav den höga invandringen som en förklaring till att Sverige sticker ut så dramatiskt ifråga om antal döda och smittade i covid-19 jämfört med våra grannländer. Men nu rycker flera experter ut till Tegnells försvar – migranter från bland annat Irak, Syrien och Somalia är starkt överrepresenterade.

Tegnell tvingades dagen efter uttalandet om att ”små grupper av invandrare som har varit väldigt drivande” pudla för vad han menade var ett ”olyckligt ordval” i SVT-studion. I sak vidhöll han dock att siffrorna drivits upp av mycket hög smittspridning och död i vissa invandrargrupper, något som inte framgår när odifferentierade klumpsiffror redovisas.

LÄS MER: Invandrare orsaken till Sveriges höga coronadöd enligt Tegnell

Men FHM:s chefsideolog får nu uppbackning av flera andra experter på området.

– Klart är att invandrare från vissa områden – Irak, Syrien och Somalia – har haft betydligt mer covid och även dött mer i denna sjuka, fastslår Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.

Även hon anser dock att Tegnell borde valt ett annat ord än ”drivande” för att kommunicera uppgifterna till allmänheten.

LÄS MER: Tegnell pudlar efter uttalande om invandrare – genom att säga samma sak

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, ger också i en kommentar till Expressen Tegnell stöd i uppgiften att de svenska sifforna drivits upp av höga smitto- och dödstal bland invandrare, även om han tycker det var ”klantigt uttryckt” av chefsepidemiologen i TV.

Olsen menar dock att skulden för detta inte ska läggas på invandrarna utan på Folkhälsomyndigheten och andra ansvariga som inte lyckats skydda dessa grupper bättre. Men i sak vidgår han att det finns saklig grund för uppgiften att personer ”som bor i utanförskapsområden och som inte är av svenskt ursprung” har smittats och dött av viruset i högre grad än andra.

Trött på gammelmedias lögner och vinklingar?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

– De drabbades hårdast av det här från början, och blev omedvetna spridare av det också naturligtvis. Det stämmer alldeles utmärkt, visst, inget konstigt med det. Det har visat sig flera gånger att det här är ett virus som är väldigt orättvist på det sättet.

Tegnell har även tidigare uppmärksammats för sin öppenhjärtighet om att Sverige höga invandring har bidragit till att smittan fått större och snabbare spridning i Sverige än i många andra länder. I en intervju med det brittiska samhällsmagasinet New Statesman i oktober sade han:

– Pandemin började på ett annat sätt i Sverige än i våra grannländer. Vi hade tidigt en stor spridning i Stockholm, vilket var mycket mer likt spridningen man såg i London, Amsterdam, Bryssel, vilka på många sätt är mer lika Sverige än våra nordiska grannar. Stockholm och de andra städerna har stor befolkning från andra länder, vilket är viktigt, eftersom spridningen är mycket större och snabbare inom de grupperna.

Tegnell vill själv inte kommentera sitt uttalande i SVT ytterligare. I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten, anonymt undertecknat med ”Sakkunniga” bekräftar man dock Sveriges höga invandring som en avgörande faktor men vill samtidigt komplettera med andra faktorer såsom att Sverige också sticker ut genom att ”svenskar reser mycket på sportlovet”.

I Sverige bor det också betydligt fler personer med ursprung i andra länder än i våra grannländer. Det innebär att fler personer har fler internationella kontakter. Generellt är svenskarna också ett folk som reser mycket. Sammantaget innebär dessa faktorer att resandet till och från Sverige är mer omfattande än i grannländerna, vilket i sig innebär en ökad risk för att smittan ska kunna sprida sig i samhället.

De ”sakkunniga” på FHM vill också lägga större tonvikt på att de invandrargrupper som uppvisat hög smittspridning mer ska betraktas som ”socioekonomiskt utsatta grupper” än just som invandrare:

Riskerna för att insjukna är också större bland personer som lever i en mer socioekonomiskt utsatt situation, med trångboddhet och en arbetssituation som gör det svårt att begränsa sina sociala kontakter. Här är personer med ursprung från andra länder generellt överrepresenterade.