Länder runt om i Europa har stoppat Astra Zenecas vaccin efter flera rapporter hur patienter har insjuknat och fått blodproppar. Men trots dessa rapporter har Sverige valt att inte agera. FHM-toppen Anders Tegnell nyligen slog fast att han inte såg någon risk för proppbildning. Nu kovänder experter och beslutsfattare och stoppar vaccinet.

Det är Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Österrike, Norge och Danmark som sedan tidigare har stoppat Astra Zenecas COVID19-vaccin.

LÄS ÄVEN: Astra Zenecas covid-vaccin stoppas i flera länder – patienter fick blodproppar

Nu gör Sverige en plötslig vändning från sin tidigare linje och sätter tillfälligt stopp för pågående vaccinationer med Astra Zenecas vaccinvariant.

Detta kommer kort efter att bland annat statsepidemiolog Anders Tegnell medverkat i statstelevisionen för att lugna folket med att man inte ser en risk för proppbildningar.

Vaccinsamordnaren: “Man ska inte oroa sig”

Samtidigt som Sverige stoppar Astra Zenecas vaccin meddelar vaccinsamordnare Richard Bergström att de personer som vaccinerats med den stoppade varianten “inte ska oroa sig”. Detta trots att det är oklart huruvida Sverige ens kommer fortsätta med vaccinet.

Bergströms råd till personer som vaccinerats med Astra Zenecas variant är att vara “vaksam på blåmärken”, vilket han hänvisar till vad han har hört från kollegor.

– Man ska vaksam på biverkningar som blåmärken och svullnader. Det är det jag hört från kollegor. Det som utreds nu handlar om blodkärlen. I övrigt ska man titta på Läkemedelverkets hemsida eller på 1177, säger Bergström till Aftonbladet.

Vid sidan om att hålla koll på blåmärken på sin kropp efter blodproppsvaccinet som han själv nyligen försvarade ger Bergström rådet att ta ett djupt andetag.

– Ta ett djupt andetag och håll ut några dagar. Sedan får EMA säga vad som gäller, säger Bergström.

Vaccinsamordnaren har kopplingar till läkemedelsindustrin

På måndagen uppmärksammade Samnytt att Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström har kopplingar till läkemedelsindustrin.

I nästan sex års tid, fram till december 2016, var Bergström generaldirektör för EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations). EFPI är officiellt listad i EU:s databas som en lobbyorganisation och motsätter sig de exportförbud mot coronavaccin som nu diskuteras på EU-nivå.

Mellan 2002 och 2011 var Bergström även generaldirektör för läkemedelsbolagens branschorganisation i Sverige, Lif.

LÄS ÄVEN: Vaccinsamordnaren har kopplingar till läkemedelsindustrin – säger nej till exportförbud

Läkemedelsverket otydliga med symptom

Danmark som sedan tidigare har stoppat Astra Zenecas vaccin har även tagit fram en lista till invånarna över möjliga symptom. En sådan lista erbjuds däremot inte av Läkemedelsverket i Sverige.

Samtidigt får Läkemedelsverket en ny generaldirektör den här veckan. Det är Björn Eriksson som ska tillträda på tjänsten. Eriksson har tidigare arbetat som Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör men han har även ett förflutet inom läkemedelsutveckling hos samma Astra Zeneca.