Explosioner registrerades av seismiska stationer i Sverige i samband med att Nord stream-ledningarna sprang läck. Det rapporterar SVT.

När gasledningarna Nord stream 1 och 2 sprang läck under måndagen reagerade hela 30 seismiska mätstationer i Sverige. Det berättar Björn Lund, lektor i seismologi vid Svenska nationella seismiska nätet (SNSN), för statstelevisionen.

– Man kan se tydligt hur vågorna studsar från botten till ytan. Det är ingen tvekan om att det var en sprängning. Vi hade till och med en station i Gnosjö som plockade upp det här, säger han.

Den första explosionen registrerades klockan 02.03 natten till måndagen. Den andra klockan 19.04 på måndagskvällen.

Först Nord stream 2 sedan 1

Gasledningen Nord stream 2 drabbades av det första läckaget natten till måndagen sydost om danska Bornholm. Sjöfartsverket utfärdade en varning med anledning av gasläckaget klockan 13:52 på måndagseftermiddagen och danskt jaktflyg fotograferade det från luften.

Under måndagskvällen drabbades dessutom Nord stream 1 av gasläckage nordost om Bornholm, i svensk ekonomisk zon. Klockan 20:41 utfärdade Sjöfartsverket en varning med anledning av läckaget.

Nord stream 1, som är den av de två gasledningarna som var i drift vid tillfället, drabbades av läckage på två ställen.

Sabotage misstänks ligga bakom de läckande gasledningarna.

LÄS MER: Ukraina pekas ut för misstänkt Nord stream-sabotage