Svenskar som ansöker om norskt medborgarskap har ökat med mer än 3 000 procent sedan dubbelt medborgarskap började tillåtas i Norge i januari 2020. Enligt NRK erbjuder dubbla medborgarskap endast fördelar.

Fler än 80 000 personer har sökt norskt medborgarskap sedan lagändringen. Av dem är nästan 10 procent svenskar, visar siffror från Utlendingsdirektoratet (UDI), den myndighet som  ansvar för ansökningar om visum, uppehållstillstånd, medborgarskap och asyl. Året innan var det endast 261 svenskar som ville bli norrmän.

– Svenskar utgör den största gruppen sökande. Det är en enorm förändring, säger Øystein Tonstad Leknes, enhetschef på bostadsavdelningen vid UDI till NRK.

För de med nordiskt medborgarskap krävs att man är över 18 år och har bott sju år i Norge. Sammanlagt bor det idag cirka 35 000 svenskar i Norge.

LÄS ÄVEN: Ny lag missbrukas: Tiotusentals kräver snabba medborgarskap

Endast fördelar med dubbla medborgarskap

Att ha dubbla medborgarskap erbjuder flera förmåner, menar 27-åriga Anna Eriksson, som ursprungligen är från Arvika som ligger nära norska gränsen men sedan flera år bor i Oslo. Bland annat menar hon att det svenska passet ger henne mer rörlighet i EU.

Som svensk kan hon arbeta, bo och resa var hon vill i EU. Det norska medborgarskapet underlättar i sin tur hennes liv i Norge. Bland annat får hon tillgång till norska studiemedel, via Lånekassen.

– Det finns bara fördelar med att ha båda, säger Eriksson.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga nya medborgarskap – trots coronaåret