Explosionen i Beirut orsakades av samma kemikalie som använts av Hizbollah

Den explosion i Libanons huvudstad Beirut som på onsdagen skördade fler än hundra människoliv, skadade ytterligare tusentals och orsakade enorm materiell förödelse orsakades av stora mängder ammoniumnitrat som förvarats i ett hamnlager, ett ämne som också använts av den muslimska terrororganisationen Hizbollah. Det rapporterar bland annat israeliska Jerusalem Post.

Merparten av de 2 750 ton ammoniumnitrat som orsakade den enorma explosionen i Beiruts hamn på onsdagen uppges ha konfiskerats av de libanesiska myndigheterna för sex år sedan från ett fartyg och sedan förvarats i ett hamnlager.

Samma ämne har tidigare beslagtagits av bland annat den brittiska polisen och underrättelsetjänsten MI5 2015 i London. Det högexplosiva ämnet påträffades i tusentals ispaket som kunde spåras till den Iranstödda muslimska terrororganisationen Hizbollah.

LÄS MER: VIDEO: Kraftiga explosioner i Libanons huvudstad – 100-tal döda, tusentals skadade

Hizbollah har även tidigare byggt upp lager av ammoniumnitrat i Tyskland, något som uppdagades tidigare i år. I båda fallen var ammoniumnitratet avsett för tillverkning av bomber att användas vid jihadrelaterade terrordåd.

Enligt uppgift ska det ha varit den israeliska underrättelsetjänsten Mossad som tipsade den brittiska polisen om terrorlagren i England och Tyskland. Hur beslagen från dessa tillslag hamnat tillsammans med det ammonumnitrat som beslagtogs från fartyget för sex år sedan framgår inte.

Ledare för Hizbollah har tidigare gjort kommunikéer om att man är i besittning av stora kvantiteter av ammoniumnitrat och hotat med att använda det mot Israel inifrån de palestinska territorierna.

I inslaget ovan redogör den muslimska terrororganisationens ledare Hassan Nasrallah för hur man med välriktade missiler ska attackera beslagtagna lager av ämnet för att orsaka enorm förödelse med tiotusentals döda.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.