Igår skrev Expressen om två separata mordfall. En av händelserna var en svensk man som mördat sin sambo. I det andra fallet, publicerad bara tre minuter tidigare, är det en utländsk man som hedersmördat sin fru. Men behandlingen i Expressen skiljer sig radikalt: svensken hängs ut med namn och bild medan den utländske mannen pixlas och anonymiseras.

Den första artikeln, publicerad den 13 februari kl 14.01, beskriver hur en för läsarna anonym och pixlad person mördat sin fru med en kökskniv för att ”hans heder var ifrågasatt”.

I den andra artikeln, publicerad 13 februari kl 14.04, beskrivs hur Andreas Moberg dödade sin sambo Cecilia Eriksson med flera knivhugg i en sommarstuga i Åhus. Han dömdes till 15 år och 10 månader i fängelse. Han namnges och visas med opixlad bild i artikeln.

Samhällsnytt avslöjar den anonyma personen
Nu kan Samhällsnytt avpixla den person som Expressen valde att anonymisera: hans namn är Reza Ebrahimi, medborgare i Afghanistan och sägs vara född 1970.

Expressen beskriver förvisso att familjen är från Afghanistan samt att Ebrahimi ska utvisas dit på livstid, men väljer ändå att pixla hans ansikte och anonymisera hans namn.

Varför Expressen med bara några minuters mellanrum anonymiserar afghanen men inte svensken framgår inte.