Expressen och dess förre chefredaktör Thomas Mattsson har hamnat i nytt blåsväder. TV-profilen Martin Timell stämmer dem för förtal efter att tidningen publicerat lögner om honom under den kritiserade #metoo-inkvisitionen 2017. Målet ingår i en härva där rättsliga åtgärder nu vidtas mot ett stort antal medier. 

Timell hängdes ut med namn och bild i den vänsterliberala boulevardtabloiden tillsammans med påståenden om att ha gjort sig skyldig till våldtäkt och sexuella trakasserier. Anklagelserna utreddes och prövades rättsligt och visade sig sakna grund.

TV-profilens yrkeskarriär och rykte skadades allvarligt. TV4 som i samband med anklagelserna kastade ut Timell i kylan fick efteråt betala honom närmare 9 miljoner i uteblivna arvoden. Nu stämmer programledaren flera av de medier som rycktes med av #metoo-inkvisitionens feministiska lynchstämning och kastade de pressetiska principerna överbord.

Mattsson tidigare brottsdömd

Först ut är Expressen och dess dåvarande chefredaktör, Thomas Mattsson. Det är inte första gången medietoppen figurerar i brottssammanhang. Han är tidigare bland annat dömd för vapenbrott.

– Om de tar sig rätten att förstöra en människas liv så får de ta konsekvenserna av det, kommenterar Martin Timell sitt beslut till Dagens Media.

Timells advokat, Hanna Lindblom, säger att man vidtar rättsliga åtgärder för att återupprätta gränserna för hur grova pressetiska övertramp medier i Sverige får göra sig skyldiga till.

– Det här är ett sätt att sätta ner foten och visa att gränsen måste gå någonstans. Det är också ett sätt att markera så att framtida ansvariga utgivare inte ägnar sig åt den här publiceringsivern när klick och pengar styr vad som publiceras, förklarar hon i en kommentar till SVT Kulturnyheterna.

Tog sitt liv efter lögner i Aftonbladet

Ett stort antal män fick under #metoo-dreven 2017, legitimerade med en feministisk agenda, se sina liv förstörda av media. I ett uppmärksammat fall tog kulturprofilen Benny Fredriksson sitt liv efter att ha hängts ut med falska anklagelser i Expressens argaste konkurrent, vänsterradikala boulevardtabloiden Aftonbladet.

Flera medier har i baksmällan efter #metoo-höstens pressetiska massövertramp och hatjournalistik fällts i Pressens opinionsnämnd för brott mot god publicistisk sed. Timell uppger nu att han ämnar vidta rättsliga åtgärder mot flera av dessa, däribland Sveriges Radio, Sveriges Television, TV4, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Hänt i veckan.

Mattsson svarar på anklagelserna

I ett mejl till SVT Kulturnyheterna skriver den nu åter brottsanklagade före detta chefredaktören Thomas Mattsson att han generellt tycker det är bra att det finns en möjlighet för enskilda att vidta rättsliga åtgärder mot medieredaktioner. Han gör samtidigt inga medgivanden för egen del.

Mattsson lämnade för en tid sedan plötsligt Expressen och sitt jobb som chefredaktör på tidningen. Officiellt avgick han på eget initiativ men uppgifter har i efterhand gjort gällande att Mattsson fick sparken på grund av att han blivit en belastning för tidningen.

Vid sidan av vapenbrottsdomen och det nu aktuella domstolsmålet gällande förtalsbrott har tidningen under Mattssons ledning dragit på sig ett stort antal pressetiska fällningar. Tidningen har även fått omfattande kritik för en av Mattsson sanktionerad skampålejournalistik där man gjort hemfridsbrottsliknande hembesök hos privatpersoner som sedan hängts ut med namn och film och nedsättande epitet för att ha uttryckt kritiska åsikter om Sveriges invandringspolitik.