forintelse

Roger Hallam / Judar tvingas marschera med davidsstjärna under kristallnatten. Foto t.v.: Steve Eason

Utrikes

Extinction Rebellions grundare bagatelliserar Förintelsen: ”Bara en vanlig händelse”

Publicerad 11/21/2019
Annons

Den vänsterextrema klimatrörelsen Extinction Rebellion, som Klimat-Greta samlat in pengar till, har tidigare betalat aktivister för att störa ordningen i Storbritannien – och uppgett sig vara redo att störta regeringar med dödligt våld. Nu har en av grundarna till klimatsekten Extinction Rebellion väckt stor ilska i Tyskland efter att ha hänvisat till Förintelsen som ”bara ännu ett ’jävelskap’ i mänsklig historia”.

Roger Hallam har anklagats för att ha bagatelliserat nazisternas folkmord på 6 miljoner judar genom att hävda i en intervju att betydelsen av Förintelsen har överdrivits, rapporterar The Guardian.

I intervjun med veckotidningen Die Zeit, där han hänvisade till Förintelsen flera gånger, sa Hallam: ”Faktum är att miljoner människor har dödats under onda omständigheter regelbundet genom historien.”

Han gav exempel på andra massmord genom historien – bland annat belgiernas alla mord i Kongo i slutet av 1800-talet. Vidare menade han att sett i detta sammanhang var förintelsen ”nästan en normal händelse… bara ett annat jävelskap i mänsklig historia.”

Klimat-Greta samlade in pengar

Tidigare uppmärksammade Samhällsnytt att Klimat-Greta samlade in pengar till denna rörelse.

LÄS ÄVEN: Klimat-Gretas tröjskandal var en insamling till vänsterextremistisk brottsorganisation

Fördöms av Tysklands utrikesminister

Bland andra Tysklands utrikesminister Heiko Maas, har fördömt Hallam’s anmärkningar. Han sade att det systematiska statsstödda mordet som utplånade två tredjedelar av Europas judiska befolkning mellan 1939 och 1945 inte kunde kallas ”bara ett annat jävelskap”.

Han skrev på Twitter att ”Förintelsen är mer än miljoner döda och fruktansvärda tortyrmetoder. Att vilja mörda och utrota judiska kvinnor och män är unikt omänskligt. Vi måste alltid vara medvetna om det så att vi kan vara säkra: aldrig mer!”

Det tyska bokförlaget Ullstein meddelade på onsdagen att de drar sig ur från att publicera Hallams bok ”Common Sense for the 21st Century”, som enligt tidigare planer skulle ha dykt upp i tyska bokhandlar den 26 november.

LÄS ÄVEN: Klimat-Greta djupt involverad i vänsterextrema Extinction Rebellion

I intervjun sade Hallam att tyskarna begränsades av vad han hänvisade till som deras ”besatthet av Förintelsen”. I efterhand har han twittrat om att han vill ”erkänna det otänkbara lidande som fick Europa att säga ’aldrig mer'”. Han jämställer också Förintelsen med koldioxidutsläpp.

Hallam skrev: ”Vi tillåter våra regeringar att frivilligt och med full kunskap om vetenskapen engagera sig i folkmord på våra unga genom att vägra att vidta akuta åtgärder för att minska koldioxidutsläppen.”

LÄS ÄVEN: Extinction Rebellions ledare trappar upp klimataktivismen – redo att störta regeringar med dödligt våld

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons