Samhällsnytt har fått en exklusiv intervju med grundaren och talespersonen för det nya islamistiska partiet Jasin, som nyligen ansökt om registrering för riksdagsval, Mehdi Hosseini, som anser att Lars Vilks bör fängslas och att yttrandefriheten ska begränsas. ”Vi är sekulära”, säger han till Samhällsnytt.

Vi ska också prata om ert politiska program och ambitioner men först lite tekniska frågor. Vem är partiledare för Jasin?

-Det är en imam, en sheikh kan man säga som heter Sheikh Zoheir- Eslami Gheraati. Han är bosatt i Iran i Teheran, men vi försöker att få honom till Sverige. Han är utbildad i jordbruk. Jag lärde känna honom år 2015 då han var på besök i Malmö i shiitiska församlingen Vänskapscentrum där jag brukar gå ibland, till exempel under Ramadan. Han höll ett föredrag där. Jag ansåg att han var en sådan fredlig person som skulle kunna lyfta den fredliga sidan av islam. Jag tycker att det behövs i Sverige.

Berätta gärna om din bakgrund.

-Jag är ursprungligen från Iran, kom till Sverige för 30 år sedan. I nuläget är jag pappaledig och söker jobb.

Du nämnde nu att ni försöker att få shejken till Sverige. På vilket sätt?

-Genom ett arbetstillstånd. Han är ju tänkt att arbeta som imam i vårt trossamfund i första hand, och sedan vid sidan av det ta plats i riksdagen osv. Tyvärr fick vi ett avslag från Migrationsverket nyligen men vi kommer att lämna en ny ansökan.

Är ambitionen att ta plats i riksdagen alltså?

-Ja, det är det vi vill.

Vad vill ni göra i politiken?

-Vi anser att den integrationspolitik som bedrivs av de etablerade partierna inte fungerar. Ibland ska man lugna folk och ungdomar med hjälp av religion. Den politiken drabbar mest invandrare från östvärlden (Mellanöstern, Iran, Östeuropa – anm.).

Mehdi Hosseini. Foto: Privat

-Det konkreta vi vill göra till exempel är att, istället för att ge livslånga bidrag till folk, sätta tryck på företag så att de anställer fler. Man kan till exempel minska pensionsåldern till 55 år för att frigöra arbetsplatser.

-Sedan vad gäller religionens roll förhandlar vi nu med sunnitiska församlingar för att forma en koalition. Tanken är att anordna kurser för ungdomar där imamer ska lära ut dem vad som är haram (förbjudet – anm.). Till exempel att haram är inte bara att äta fläsk osv, utan att ta någon annans egendom, inte respektera folk osv.

-Vad gäller invandringspolitiken föreslår vi att alla som söker skydd, oavsett ekonomiskt eller politiskt, är välkomna i Sverige. Dock vill vi att personer som begår grova brott ska utvisas och deras medborgarskap ska upphävas.

Som jag förstår har ni ansökt om registrering hos Valmyndigheten nu. Har ni samlat in de 1500 underskrifter som behövs?

-Vi håller på att samla. Just nu har vi drygt 450 underskrifter. Vi samlar mest på gatan, till exempel i Möllevången. Vi vill inte bland ihop religion och politik. Jag önskar att vi skulle kunna få bidrag för att hyra partilokaler så att vi slipper samlas i moskén som det är nu.

Vad är din inställning till Iran som stat?

-Jag har inte någon negativ inställning till Iran. Efter Khomeini håller Iran på att öppnas och utvecklas. Socialt börjar det blomstra under den nuvarande presidenten Rouhani. Jag hoppas att han fortsätter att utveckla Iran.

Det framförs dock kritik mot regimen i Iran i västvärlden. Till exempel har Iran ett dödsstraff för homosexuella. Vad anser du om det?

-Ehm, jag är emot det. Man måste kunna se vad som gör att man blir det – ibland är det naturlag, ibland andra orsaker. Jag tycker inte att homosexuella är smutsiga. Det är upp till var och en att acceptera eller inte acceptera homosexuella men i varje fall ska de inte avrättas. Det är gud som har skapat oss alla. Gud ger livet och gud tar livet.

Har ni några kontakter med Imam Ali Islamic Centre?

-Nej, som partiet har vi inga kontakter med Imam Ali Centre.

Hösten 2012 krävde de att begränsa yttrandefriheten för att skydda profeten Mohamed från förolämpningar. Stödjer du deras krav?

-Jag tycker att alla religioner bör respekteras. Människorna bör ha tålamod med muslimer. Det finns saker som skapar stereotyper. Om jag är muslim och min profet kallas för pedofil tar jag det som en personlig förolämpning. Så länge man respekterar människorna bör man inte förnedra dem och deras symboler. Och det ska vi stoppa.

Som parti?

-Ja.

Lars Vilks avbildade profeten Mohammed som en rondellhund. Anser du att han bör straffas?

-Som sagt det är förnedring. Han bör fängslas och betala böter för att han trampade på människors känslor, förnedrar en miljard muslimer. Lars Vilks har förnedrat mig och varje muslim. Men att avrätta, nej. Det är gud som ger och tar livet.

En personlig fråga – skulle du ta en kvinna i hand?

-(Skrattar) Ja, så klart, varför inte?

Är ni ett islamistiskt parti?

-Vi är inte ett islamistiskt parti, men vi är muslimer. Vi vill dock inkludera andra religioner också.

Tror du att det är möjligt med tanke på att partiledaren är en imam?

-Ja, varför inte. Det är därför vi har valt en shejk till partiledare, för att visa att det är möjligt. Han kan väljas till parlamentet och visa att allt är möjligt.