äldre tant gubbe sjukhus
Inrikes

Få äldre håller sig inne närmaste veckorna – bara en av fem bland 75+

Publicerad 3/23/2020
Annons

Trots uppmaningar om att hålla sig hemma och undvika social kontakt den närmaste tiden är det enligt en undersökning få äldre som kommer att sluta besöka exempelvis livsmedelsbutiker. En av anledningarna till att man inte vill hålla sig hemma är att man vill träffa andra.

– Jag blev förvånad över att man i så pass stor utsträckning kommer fortsätta röra sig ute – även bland de allra äldsta, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson till Aftonbladet.

För några dagar sen gick Folkhälsomyndigheten ut till landets äldre som utgör en riskgrupp och rekommenderade dessa att under pågående pandemi minimera sina aktiviteter utanför hemmet för att inte riskera smittas.

Enligt undersökningen från Demoskop verkar dock få äldre hörsamma rekommendationen. Bland de allra äldsta över 75 är det bara drygt en av fem som kommer undvika livsmedelsaffärer den närmaste tiden.

– De är aktiva och har ganska svårt att minska kontakten med andra. Visserligen är man lite mer försiktig i storstäderna, men bilden är i stora drag densamma. De äldre tror att de kommer att vara ute och röra sig i samhället ganska mycket.

De vanligaste anledningarna man anger för att inte dra ned på utomhusvistelserna är att man vill fortsätta träffa andra och att andra behöver deras hjälp.

Samtidigt visar undersökningen att 25 procent är osäkra på om de kan få nödvändig hjälp. Bara 38 procent uppger att man har tillräckligt med mat och förnödenheter hemma.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons