Till 2024 har regeringen lovat att Sverige ska ha fått 10 000 fler poliser. Av de 5 000 som hittills rekryterats är dock bara 900 polisutbildade, fyra av fem har anställts civilt.

Regeringens löfte gäller perioden 2016-2024. Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) är satsningen på polisen rekordstor. Målet har varit att 70 procent ska vara poliser och 30 procent civilanställda till 2024 men i dagsläget ligger andelen poliser på 62 procent bland polismyndighetens 34 000 anställda.

Beräkningar från riksdagens utredningstjänst visar att målet med 10 000 fler anställda kommer bli svårt att uppnå och bara en av fem av de som rekryterats hittills är utbildade poliser. Det är oklart om det går att i tid rekrytera och utbilda tillräckligt många poliser till 2024.

Tomas Stjernfeldt, vice ordförande i Polisförbundet, kallar den begreppsmässiga sammanblandning han menar finns mellan utbildad polis och civilanställd personal för olycklig.

– Medborgarna i allmänhet tror att det är poliser i alla typer av anställningar. Där måste politikerna bli tydligare, säger Stjernfeldt till Sydsvenskan.

Han menar att det var otydligt från början då politikerna talade om en satsning på 10 000 poliser som sen blev till “polisanställda”.

– Det här handlar om en satsning på polismyndigheten men absolut inte om 10 000 fler poliser.

Flera konsekvenser

Obalansen i rekryteringen leder enligt Stjernfeldt till att civilanställda gör sånt arbete som poliser vanligtvis skulle utfört. Poliser ska stå för polisarbetet och civila ska komplettera och det problemenet måste lösas till 2025, understryker han.

Kompetens saknas överallt i myndigheten men tydligast är att det saknas poliser i utredningsverksamheten och i yttre verksamhet. Bostadsinbrott och andra mängdbrott prioriteras bort eller tar längre tid alternativt blir inte utredda alls. Allt brottsförebyggande arbete utom i de allra mest så kallade utsatta områdena utförs inte.

Utöver att nyrekryteringen måste accelerera pekar han ut att behålla poliser, och att de inte slutar, som det allra viktigaste. Andra åtgärder han vill se är bättre arbetstider och bättre arbetsmiljö samt höjda löner. Samtidigt medger han att det är en tuffare arbetsmiljö nu, mer hotfull, tendenser man började se för drygt tio år sedan och nu är utvecklingen tydlig.