FB Facebook

Facebooks grundare, ordförande och vd Mark Zuckerberg. Faksimil Facebook

Utrikes

Facebook censurerar konservativ nyhetssida i Storbritannien

Publicerad 5/2/2019
Annons

Facebook fortsätter att censurera konservativa och invandringskritiska sidor. Nu är det den brittiska nyhetsaktören Politicalite som har fått sitt konto inaktiverat. Det sker efter att sidan rapporterade att medborgarjournalisten Tommy Robinson ställer upp som kandidat i EU-valet.

Inför det spanska parlamentsvalet som hölls på söndagen rapporterade Samhällsnytt hur Facebook massblockerade 17 politiska konton som visat stöd för det konservativa partiet Vox. Plattformens kraftfulla censur inträffade bara några dagar innan valet skulle äga rum. Tre av sidorna som blev nedstängda hade sammanlagt 1,7 miljoner följare.

Det är bara en i raden av många blockeringar som inträffat på senare tid. Den 11 april uppmärksammade vi hur Facebook stängde ned den danska nyhetsaktören 24NYT:s konto. Bara kort därefter erkände dessutom den statliga danska radio- och TV-kanalen DR att de låg bakom nedstängningen. Även i detta fall sker censuren strax innan ett parlamentsval.

LÄS ÄVEN: Facebook censurerar dansk alternativmedia inför danska valet – statlig media ligger bakom

Nu har den konservativa nyhetsaktören Politicalite från Storbritannien blivit nedstängd på Facebook. Deras konto hade omkring 44 000 följare när det blev borttaget från plattformen.

Det är inte bara Politicalites officiella nyhetskonto som har blivit bannlyst. Deras chefredaktör Jordan James har blivit blockerad från att använda plattformen i en månad. Anledningen är man nyligen rapporterade att Robinson ställer upp som kandidat i det stundande EU-valet.

LÄS ÄVEN: Tommy Robinson ställer upp i EU-valet

Facebook har agerat mot alla som visar stöd för den brittiske medborgarjournalisten Tommy Robinson som är masscensurerad i sociala medier efter att Facebook och Instagram tagit bort honom i samband med ett dold kamera-avslöjande av public service-aktören BBC:s partiskhet. Den svenska medborgarjournalisten Katerina Janouch blev även hon blockerad från att använda plattformen efter att ha delat en artikel om Robinson.

LÄS ÄVEN: Facebook stängde ned Tommy Robinson permanent efter avslöjande om BBC

Blockerade intäkter
Politicalite attackeras nu på flera håll sedan Google strypt möjligheten för sidan att använda deras annonstjänst. Även den digitala betalningstjänsten PayPal har blockerat möjligheten att göra betalningar till nyhetssidan.

LÄS ÄVEN: Facebook smygcensurerar oönskade åsikter

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons