vietnam facebook

Högra fotot: R. Daenzer / CC BY-SA.

Utrikes

Facebook censurerar kritik av Vietnams kommunistiska regering

Publicerad 4/23/2020
Annons

Sedan några månader tillbaka har vietnamesiska myndigheter stört Facebooks servrar så att åtkomsten till plattformen varit begränsad. Nu böjer sig nätjätten för den kommunistiska regimens krav på att censurera inlägg med kritik mot densamma.

Sedan 1976 har Vietnams kommunistiska parti styrt landet och varit det enda tillåtna partiet. Under namnet Vietnams arbetarparti var det även det styrande partiet i Nordvietnam från 1950-talets början till Vietnams enande 1975.

För att få slut på regimens upprepade störningar, som även drabbat WhatsApp och Instagram – som båda ägs av Facebook, har plattformen nu gett med sig och kommer att ta bort eller begränsa innehåll som kritiserar regeringen och kommunistpartiet.

Censuren gäller främst inlägg från redan kända oppositionella men kommer att appliceras även på enskilda som uttrycker någon slags kritik.

Kritik mot Facebook

I ett uttalande säger Facebook att man av regeringen uppmanats begränsa innehåll som betraktas som olagligt. I samma uttalande skriver plattformen att yttrandefrihet är en grundläggande mänsklig rättighet.

Uttalandet kritiseras av människorättsorganisationer där man konstaterar att Facebook säger sig stå för yttrandefrihet men under press är det pengarna som styr.

Vietnams kommunistregim har vid upprepade tillfällen krävt av sociala medier att man censurerar innehållet och i vissa fall även tar bort konton. Enligt lag måste tjänsteleverantörer och internetföretag ta bort innehåll som kränker myndigheterna inom 24 timmar efter det att de har mottagit deras begäran.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons