instagram-selfie-tonåring-barn-flicka-tjej
Utrikes

Facebook i interna dokument: ”Instagram ett gift för unga tjejer”

Publicerad 9/19/2021
Annons

Utåt påstår Facebooks vd Mark Zuckerberg att sociala medier och dess appar kan ha en positiv inverkan på psykisk hälsa, men i interna dokument konstaterar man att det är precis tvärtom.

För ungefär ett år sen lanserade analytiker hos Facebook en undersökning som skulle titta närmare på hur Instagram, som företaget äger, påverkar unga kvinnliga användares självuppfattning. Resultatet blev att man kunde associera ett antal allvarliga problem med användandet av appen.

Enligt undersökningen uppger 32 procent av tonårstjejer att en redan negativ kroppsuppfattning försämras ytterligare av Instagram. Att man jämför sig själv med hur andra ser ut kan ändra hur unga kvinnor ser på och beskriver sig själva. I dokumentet kallar man själva appen för ”ett gift för vissa unga tjejer”.

Mörkläggande

Slutsatserna gjordes i mars 2020 men fynden har tystats ned. I stället påstod Mark Zuckerberg i ett kongressförhör så sent som i mars i år att sociala mediers appar kan ha en positiv inverkan på psykisk hälsa. I maj påstod också Instagrams chef Adam Mosseri att appens negativa konsekvenser på tonåringars psykiska hälsa är ”ganska liten”.

Instagram uppfattas internt som ett mycket större problem för ungdomars mentala självuppfattning än konkurrenter som TikTok och Snapchat, detta då Instagram fokuserar på kropp och livsstil.

Även i tidigare studier Facebook genomfört under de tre senaste åren har man kommit fram till samma slutsatser.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons