Mark-Zuckerberg-Facebook—foto-Brian-Solls

Foto: Brian Solls.

Utrikes

Facebook lanserar ny flik för ’tillförlitliga nyheter’

Publicerad 8/9/2019
Annons

Den nya nyhetsfliken ska implementeras till hösten och innehålla vad man betecknar som ”tillförlitliga nyheter”. Bland de publikationer vars innehåll plattformen försökt licensiera finns Washington Post.

Sedan en tid tillbaka har sociala medier-jättarna bedrivit en utrensning av konservativa och alternativa röster samt nyhetsförmedlare. Man har också gjort ansträngningar för att rensa bort vad man påstår är desinformation och ”fake news”. Liksom slagsidan åt vänster då man rensat konton och användare, har även de så kallade faktakollarna man anlitat för att sålla i nyhetsflödet tillhört den yttersta vänsterkanten.

När Facebook snart lanserar en nyhetsflik kommer den innehålla nyheter från enbart åtminstone vänsterlutande källor som The Washington Post.

Efter att Wall Street Journal rapporterat om att plattformen närmat sig flertalet nyhetsorganisationer med erbjudanden om upp till tre miljoner dollar årligen för att använda deras nyheter, bekräftade Facebook själva att uppgifterna stämmer.

LÄS ÄVEN: Norsk partiledare senaste offret för Facebooks avstängningar

”Inga detaljer att dela om WSJ:s rapport, men jag kan bekräfta att vi arbetar på en nyhetsflik för lansering i höst”, säger en representant för Facebook till CNBC.

Facebooks vd Mark Zuckerberg dryftade iden om en nyhetsflik under en diskussion om journalistik i april.

”Det är viktigt för mig att vi hjälper folk få tillförlitliga nyheter och hittar lösningar som hjälper journalister runtom i världen att göra sitt viktiga arbete”, skrev Zuckerberg då.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons