Facebook har satt upp en kommandocentral för att upptäcka och censurera inlägg som man betecknar som hatpropaganda och desinformation och anser kan påverka EU-parlamentsvalet.

Det är inte första gången som Facebook vidtar en sådan åtgärd inför ett val. I samband med mellanårsvalet i USA och presidentvalet i Brasilien förra året hade man samma upplägg. Inför dessa val uppmärksammades det hur flera konton blev borttagna.

LÄS ÄVEN: Facebooks massblockering av konservativa når ny nivå – beskriver aktörerna som ”farliga”

Den europeiska centralen lanserades den 29 april och består av cirka 40 personer som alla har något av Europas 24 språk som modersmål. Dessa personer granskar vad som delas på Facebook, fotoappen Instagram och meddelandetjänsten WhatsApp.

Den amerikanska tidningen Politico har fått möjlighet att besöka det irländska Facebookkontoret i Dublin och beskriver det som ett ’War Room’, dvs en typ av kommandocentral. I lokalen uppmärksammade man även hur det fanns en EU-flagga på väggen med texten, ”New Ways of Seeing”.

LÄS ÄVEN: Stram kurs partiledare blockad på Facebook under valrörelsen

Vid besöket valde Facebook att inte uttala sig kring hur mycket material som man dagligen granskar men på en vecka uppgav man att det åtminstone handlade om flera hundra granskningar.

Reportrarna som besökte Facebookkontoret observerade hur personalen hade ett flertal skärmar till sin hjälp och mängder med sidor uppe. Dessa sidor visade bland annat nyhetsartiklar och politiska diskussioner.

Tar bort eller nedgraderar
När ett inlägg anmäls på Facebook bedömer sedan medarbetarna om det exempelvis ska klassas som hatpropaganda. Det är inte bara konton och inlägg på plattformen som bedöms, medarbetarna granskar även nyhetsartiklar som delas för att upptäcka vad man kallar desinformation och valpåverkan

LÄS ÄVEN: Facebook censurerar konservativ nyhetssida i Storbritannien

Om informationen i inlägget eller artikeln anses strida mot Facebooks regler tar man antingen bort det eller nedgraderar inlägget för att andra användare inte ska se det i sina flöden. Det är något som Samhällsnytt tidigare har uppmärksammat och som kritiserats för att vara en form av smygcensur.

”Kontrollerar vad som är tillåtna politiska åsikter”
Den amerikanske samhällsdebattören Tucker Carlson som har ett populärt tv-program på Fox News anser att Facebookgrundaren Mark Zuckerberg inte bara censurerar politiska åsikter, han styr även vilka politiska åsikter som är tillåtna att ha.