Faksimil Twitter

Utrikes

Facebook stäms i traffickinghärva med minderåriga

Publicerad 6/27/2021
Annons

Domare James Blacklock vid högsta domstolen i Texas, slog i fredags fast att Facebook kan hållas ansvariga för de pedofiler, hallickar och människohandlare som använder plattformen för att lura till sig och utnyttja minderåriga.

Beslutet kommer efter att det i tre rättegångar fastställts att tonårsoffer kommit i kontakt med sina förövare via Facebooks meddelandetjänst. Enligt åtalen har Facebook agerat nonchalant och inte aktivt arbetat för att förhindra sexhandel från plattformen, uppger Business Insider.

Facebook överklagade till högsta domstolen efter att ha misslyckats med att få saken ogiltigförklarad i lägre instanser, uppger NewsMax. Den sociala mediejätten hänvisade till en amerikansk internetlagstiftning som säger att online-plattformar inte är ansvariga för vad andra publicerar genom deras tjänster.

Facebook menar därför de är immuna mot åtal och inte kan hållas juridiskt ansvariga för det som inträffat. Högsta domstolen i Texas säger dock att lagen inte ska tolkas som att Facebook kan fungera som ett ”laglöst ingenmansland”, skriver Houston Chronicle.

LÄS ÄVEN: Rocklegend erbjöds stor summa av Facebook – bad företaget dra åt helvete

Facebook används för att locka barn till prostitution

I stämningsansökan hävdar ett av de unga offren att Facebook erbjuder ”en oreglerad plattform som används för att förfölja, utnyttja, rekrytera, grooma och pressa barn till sexhandel”.

De tre målsägande var mellan 14 och 16 år gamla när de lockades med löften om modelljobb, pengar och ett bättre liv. De vittnar om att de istället våldtagits, misshandlats och tvingats vidare in i trafficking. Sexhandeln har annonserats via Facebooks olika plattformar. Annonser med de tre har även utnyttjats till att rekrytera nya offer.

Trion har nu stämt Facebook för vårdslöshet och och bristande produktansvar. De hävdar även att Facebook gynnas ekonomiskt av prostitution och människohandel. Beslutet, som meddelades i fredags, innebär att fallen nu kan tas upp i domstol.

LÄS ÄVEN: Migrant höll tonårsflicka som sexslav på toalett – våldtogs med pantflaska

”Ett banbrytande beslut”

Annie McAdams, advokat för offren, är tacksam och kallar det ”ett banbrytande beslut”.

– Det här är första gången Facebook inte lyckats slippa undan ansvar med argumentet att de har immunitet enligt gällande lagstiftning, säger hon.

Rekrytering på webben av offer för sexhandel har ökat markant på senare år. En ny rapport från Human Trafficking Institute slår fast att de allra flesta online-rekryteringar under 2020 skedde på Facebook.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons