Facebook-aktien sjönk på onsdagen med hela 24 procent på Nasdaq-börsen. Detta efter att bolaget redovisat en kvartalsrapport med dåliga siffror. En förklaring sägs vara de algoritmer som Facebook har introducerat som rensar bort inte bara hot, hets och hat, utan också en mycket stor del av allmänt konservativt politiska inlägg.

Aktienedgången motsvarar ett minskat marknadsvärde för Facebook på över 125 miljarder dollar, vilket är mer än en femtedel av företagets totala värde. En av de aktörer som kommenterat börsraset och har en hypotes till förklaring är den stora konservativa och Trump-vänliga sajten Gateway Pundit.

Enligt undersökningar före presidentvalet och innan Facebook lanserade sina nya algoritmer var sajten den fjärde mest inflytelserika nyhetskällan i USA. Efter att sajten som man upplever det har utsatts för riktad censur från Facebook och även Twitter har sajtens betydelse i dessa sociala medier minskat dramatiskt.

Siffrorna har gått ner i samtliga Facebook-kategorier där man är verksam. Sajtens besökssiffror i de sociala medierna, som var skyhöga före presidentvalet, har nu minskat dramatiskt.

Enligt företrädare för Gateway Pundit kan nedgången inte förklaras med försämrad kvalitet på det sajten skriver och postar i sociala medier. I så fall borde besökssiffrorna på den egna webbplatsen också ha sjunkit på motsvarande sätt, men där ökar de i stället.

Nedgången på Facebook har skett i steg och förvärrats varje gång som den sociala mediesajten introducerat en ny algoritm för att rensa bort innehåll. Det senaste kraftiga raset kunde iakttas i februari då Facebook införde ytterligare algoritmer för övervakning av plattformens innehåll.

Det är inte bara konservativa och Trump-vänliga aktörer som drabbas. Även presidenten själv har enligt uppgift fått se aktiviteterna kring sina inlägg på Facebook minska med hela 45 procent. Detta samtidigt som aktiviteten tvärtom har ökat kring inlägg från vänsterliberala politiker som senatorerna Elizabeth Warrenand Bernie Sanders.

Bedömare menar därför att Facebooks algoritmer är konstruerade för att fungera på ett politiserat sätt som straffar konservativa åsikter och belönar vänsterliberala dito.

På Gatway Pundit skräder man inte orden om vad man tycker om detta. Att Facebook fortsätter att ta emot sajtens reklampengar och lovat en rättvis behandling men inte hållit sitt löfte kallar företrädare för den konservativa sajten för ”kriminellt”.

En studie gjord av ansedda Pew research Center har visat att över 70 procent av amerikanerna anser att de sociala mediejättarna censurerar politiskt innehåll. En studie som Gateway Pundit själva gjort i juni visar att ledande konservativa nyhetsaktörer har fått hela 93 procent av sin trafik borttagen av Facebook.

Fenomenet tog fart efter att Donald Trump vunnit den amerikanska presidentvalet 2016 och påtryckningar från en lång rad aktörer på den förlorande sidan som menade att Trump vunnit endast på grund av att troll och utländska påverksansoperationer gett honom stöd i valrörelsen.