Fackförbundet Handels vinner en rättslig tvist mot en förtroendevald sverigedemokrat. Handels har hävdat att det är oförenligt att vara sverigedemokrat och en del av fackförbundets verksamhet eftersom man enligt stadgarna bland annat inte får kritisera månggifte och massinvandring. Förbundet flaggar samtidigt för utrensningar på bredare front framöver.

Det var i februari förra året som Handels förbundsstyrelse stängde av en kvinnlig SD-politiker som vid sidan om sitt uppdrag som klubbordförande för fackförbundet hos en ICA Maxi-butik i Skåne också har politiska förtroendeuppdrag i sin kommun.

LÄS ÄVEN: Var aktiv medlem i SD – blev utslängd från facket

Förbjudet att kritisera invandring

Enligt Handels går det emot deras stadgar att vara emot adoption i samkönade äktenskap. SD beslutade dock förra året att slopa detta motstånd i sitt partiprogram. Handels stör sig även på att SD motsätter sig ”polyamorösa grupper”, det vill säga giftermål mellan fler än två personer. Vidare får man som engagerad i Handels inte kritisera massinvandringen till Sverige.

I maj överklagade SD-politikern beslutet till Handels förbundsråd men där togs beslut om att avstängningen skulle stå fast. Kvinnan överklagade då ärendet till en skiljenämnd där bland annat en domare från Arbetsdomstolen ingår.

Ska betala nära kvarts miljon

Det framgår av nämndens dom att Handels menar sig verka för jämlikhet, likabehandling, att alla människor har lika värde och att organisationen ska vara feministisk och antirasistisk. Att Sverigedemokraterna i sitt principprogram tydliggör att de eftersträvar ett demokratiskt och jämställt samhälle där alla är lika inför lagen räcker dock inte för Handels, som vidhåller att det inte går att förena att ha fackliga uppdrag och vara sverigedemokrat.

Ledamöterna i nämnden ger Handels rätt och menar att det finns fog för att lojalitetskonflikter kan uppstå när SD-kvinnan axlar rollen som förtroendevald för fackförbundet. Kvinnan ska nu dessutom betala över 200 000 kronor i kostnader för tvistens juridiska ombud.

Flaggar för massutrensning

Efter de juridiska framgångarna i det aktuella ärendet flaggar man nu för att rensa ut oliktänkande på bredare front. Mats Hedgren är förbundssekreterare hos Handels och han välkomnar domslutet som ”skönt”. Han meddelar att fackförbundet framöver kommer att agera mot oliktänkande utifrån domen.

– Det känns skönt att vi efter lång tids väntan fått ett beslut som säger att det kan bli lojalitetsproblem och konflikter att ha en aktiv Sverigedemokrat som klubbordförande. Nu kan vi agera utifrån den här domen om det skulle uppstå en liknande situation någon annanstans, säger Hedgren till Handelsnytt.


Mats Hedgren, förbundssekreterare. Foto: Faksimil FB 

Uppmanar SD-väljare att lämna facket

SD-riksdagsledamoten Björn Söder, som bland annat tidigare innehaft det prestigefyllda uppdraget som talman i riksdagen, kommenterar Handels personförföljelser med att uppmana partiets sympatisörer att lämna facket. I en kommentar på Facebook skriver han:

Dags för SD:s väljare (mer än var femte i landet) och sympatisörer att se över sina fackförbund. De som tillhör Handels kan numera lämna förbundet med gott samvete. Facket förtjänar er inte! Och framförallt förtjänar man inte era surt förvärvade pengar!

LÄS ÄVEN: Patrik uttryckte stöd för SD – blev nekad jobb på grund av ”olika värderingar”

simon liten