Fackföreningen Kommunal, som tidigare satsat mångmiljonbelopp på valkampanjer för Socialdemokraterna, ställer nu ett nytt krav; rädda välfärden genom att höja skatten på de dyraste villorna. Man vill också höja inkomstskatten med fem procent. 

Den senaste tiden har larmrapporterna från kommuner i ekonomisk kris varit många. Detta har i hög grad visat sig bero på migrationens höga kostnader. En – kanske den mest kända – kommun som drabbats hårt av detta är värmländska Filipstad.

I många av landets regioner är välfärden som vi känt den hotad. Alla riksdagspartier är överens om att kommunerna behöver mer pengar, men man är inte ense om hur mycket pengar som ska skjutas till och när det ska ske.

Idag lanserar Kommunal sitt idéprogram ”Skatteväxling för välfärden”. Detta blir första gången som facket beskriver hur deras förslag på reformer ska betalas, rapporterar Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Regeringen tvingar på kommunerna ytterligare 7 000 migranter nästa år

Enligt ordförande Tobias Baudin måste skatterna i Sverige höjas. Han menar att värnskatten bör behållas och att statsbidragen till kommunerna är för låga.

– Nu är det bara skattesänkningar som diskuteras. Någon måste ta bladet från munnen och säga att det kommer behövas skattehöjningar om vi ska ha den höga kvaliteten i välfärden som man får efter behov, säger han till Aftonbladet.

Kommunal vill att man inför en ny statlig inkomstskatt. I den ska alla löntagare betala fem procent av sin lön. Summan, ungefär fem miljarder enligt Kommunals beräkningar, ska sedan fördelas mellan kommuner och regioner baserat på antalet invånare. Fackförbundet vill även återinföra arvs- och gåvoskatten. Totalt har man beräknat att skattehöjningarna skulle ge 30 miljarder per år.

LÄS ÄVEN: Ystad slopar varm mat för äldre – storsatsade på migranter

Man vill också införa en ”lyxvilleskatt”, en progressiv fastighetsskatt, som innebär att villor värda över 6,5 miljoner ska beskattas hårdare.

– De som har de finaste och dyraste villorna på Solsidan och Danderyd kan betala mer. De pengarna går inte till staten och Magdalena Anderssons kassa utan de går direkt tillbaka till kommunerna, så att de kan ha en bättre äldreomsorg och förskola, säger Tomas Baudin till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Även om alla nya jobb skulle gå till invandrare skulle det inte räcka