För att komma till rätta med det ständigt växande skuggsamhället har regeringen och Sverigedemokraterna föreslagit en anmälningsplikt för offentliganställda som kommer i kontakt med illegala invandrare. Det är emellertid en ambition som många inte vill hjälpa till med och gör klart att man inte kommer att följa en sådan lag. Nu meddelar dessutom fackförbundet Sveriges Lärare att man kommer hjälpa medlemmar som skulle vägra följa en anmälningsplikt.

I slutet av november ska utredaren Anita Linder lämna sitt förslag på hur en informationsplikt för bland annat lärare kan se ut och implementeras. Men på Sveriges Lärare med 300 000 medlemmar meddelas redan nu att man kommer erbjuda juridisk hjälp till medlemmar som vägrar följa anmälningsplikten avseende elever som befinner sig i Sverige illegalt.

– Vi kommer inte att vika. Om förslaget får konsekvenser för enskilda så måste vi hantera det med vår rättshjälpspolicy, säger förbundsordförande Anna Olskog till Vi Lärare.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Inga undantag från anmälningsplikt av illegala invandrare

Enligt Olskog bryter förslaget mot barnkonventionen och hon uppmanar regeringen att dra tillbaka förslaget.

Att som Sveriges kommuner och regioner, SKR, kräva ett undantag för sina medarbetare räcker inte för Sveriges Lärare.

– Vi nöjer oss inte med undantag, eftersom det handlar om hela samhällskontraktet och själva tilliten. Den ska inte raseras, säger hon.

Fack går samman

Tillsammans med Sveriges Lärare kommer Kommunal, Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR och Vision att samlas för en gemensam manifestation på Sergels torg i Stockholm den 23 oktober.

Anna Olskog. Foto: Sveriges Lärare

– Det känns otroligt starkt att göra det tillsammans, precis som vi gjorde i Almedalen. Det här går stick i stäv med alla barns osvikliga rätt till utbildning och barnens bästa. Det är inte lärarens uppdrag, utan Migrationsverkets och polisens, säger Olskog.

Kommuner och socialsekreterare

Sedan tidigare har Malmö och Uppsala kommun gjort klart att man inte kommer följa en eventuell anmälningsplikt.

– Personal inom kommunal sektor ska inte tvingas ha anmälningsplikt för personer som kan misstänkas vistas i Sverige utan tillstånd. En angiverilag riskerar att försvåra deras kärnuppdraget hos kommunanställda vars arbete bygger på tillitsskapande och förtroendefulla relationer. Människor måste våga söka vård, låta sina barn gå i skolan och ta stöd av socialtjänsten, sa Erik Pelling (S), ordförande för Uppsalas kommunstyrelse, i fjol.

LÄS ÄVEN: Kommun säger nej till anmälningsplikt av illegala invandrare

I somras visade en undersökning från Akademikerförbundet SSR att 38 procent av landets socialsekreterare skulle överväga att säga upp sig vid införande av lagen och sex av tio att de inte skulle följa den oavsett påföljd.

Mer än 80 procent av de tillfrågade uppgav också att de vill att Akademikerförbundet SSR aktivt ska arbeta för att lagen inte förverkligas.

– En angiverilag skulle vara en katastrof för socialtjänsten. Det är redan en rekryteringskris där Sveriges kommuner har svårt att rekrytera socialsekreterare. En angiverilag skulle få fler att lämna sina jobb och det skulle leda till en sämre socialtjänst, sa Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

LÄS ÄVEN: Majoritet socialsekreterare vägrar följa anmälningsplikt