Den före detta statsepidemiologen anses ha varit en gudfader bakom den svenska strategin av hanteringen av smittan – som hittills har kostat över 4200 människor livet. Förutom ett lukrativt avtal med Folkhälsomyndigheten som ger honom en miljon i konsultarvoden kan Samhällsnytt avslöja att hans fru sitter i styrelsen för det enda företaget i Sverige som rehabiliterar intensivvårdade patienter med andningssvårigheter. Företaget anställde extrapersonal kort innan epidemins början – samtidigt som Johan Giesecke påstod i media att den nya sjukdomen inte är värre än influensa.
Den före detta statsepidemiologen Johan Giesecke, som även sägs ha sett till att Anders Tegnell skulle bli anställd på Folkhälsomyndigheten, har en nyckelroll i den så kallade svenska hanteringen av coronaepidemin. Strategin går ut på att låta befolkningen insjukna – trots att bevisligen många blir svårt sjuka och dör.
Nu framkommer uppgifter på att familjen Giesecke har profiterat personligen på det höga antalet svårt sjuka i coronasmittan. Samhällsnytt kan avslöja att Johan Gieseckes fru Kajsa Giesecke har grundat och under flera år lett den svenska avdelningen av REMEO – Sveriges enda företag som rehabiliterar patienter efter långvarig intensivvård. REMEO är även Nationellt kompetenscentrum för intensivvårdsnära rehabilitering.
I en intervju för SvD berättar klinikens verksamhetschef följande om coronapatienter som remitteras till kliniken:
– Vi får de flesta patienter direkt från intensivvården och många har pågående ventilatorbehandling när de kommer. Det första steget är att träna andningen för att kunna ta bort ventilatorn, men ofta behöver man samtidigt träna hela kroppen för att patienten ska klara att andas själv.
– De värst drabbade kan behöva månader, och ibland ännu längre tid, för att återhämta sig, säger Eva Sundman.
Företaget grundades under namnet Rkkliniken AB av Kajsa Giesecke 2012, som även varit klinikens verksamhetschef fram till 2017. I nuläget sitter hon i styrelsen för bolaget:
När Samhällsnytt når henne på telefon förnekar hon att hon skulle ha varit med och grundat företaget – trots att det står på företagets hemsida. Hon vill inte svara på frågan om vilket styrelsearvode hon uppbär eller om hon har ägarförhållanden med företaget:
– Jag har inga andra kommentarer, svarar hon kort innan hon avbryter samtalet.
Enligt årsredovisningen för 2019 som Samhällnytt granskat har företaget haft en omsättning på drygt 102 miljoner det året. Kliniken ägs av fyra privatpersoner och tar emot patienter från hela Sverige enligt avtal med regioner. En vårddag på kliniken kostar regionerna mellan 12 och 24 tusen kronor enligt en artikel i Di från 2014 – och patienter förväntas stanna kvar länge.
Redan innan coronaepidemin slog rot i Sverige och samtidigt som Folkhälsomyndigheten försäkrade om att smittan inte fanns i landet började REMEO skala upp sin verksamhet. I en annons som publicerades på Arbetsförmedlingen den 23 februari söker REMEO ”som växer” två undersköterskor för tillsvidareanställning.
Ungefär samtidigt gick Johan Giesecke ut i media och kritiserade den karantän som italienska myndigheten till slut införde och som nu anses ha stoppat smittan. Han menade att karantän är ”ineffektiv” och tonade även ned riskerna med coronaviruset.
Tillsammans med Anders Tegnell och flera andra experter hävdade han i mars att den nya sjukdomen som misstänks lämna långvariga men hos en stor del av de sjuka inte är värre än vanlig förkylning:
Inte värre än så? – betonade programledaren på SVT.
– Nej, jag tror att det är ungefär så, blev svaret från Giesecke.
Samtidigt förberedde hans frus företag för en anstormning av svårt sjuka patienter som kräver dyr och långvarig behandling. I nuläget är det dock oklart om Johan Giesecke hade någon direkt ekonomisk vinning av att den dödliga smittan drabbade en stor del av svenskarna.
I en intervju till SVT den 25 maj meddelade Giesecke att det kommer att bli dags att “vrida termostaten” och få mer smittspridning om coronaviruset lugnar ner sig för mycket.
-Njä, nu behöver vi få lite mer smittspridning här… eller det gör inget om vi får mer smittspridning.
”Nu behöver vi få lite mer smittspridning här.”
Giesecke i SVT 25/5 pic.twitter.com/KuGmh0bFBE— Hipster Hotdog (@hipsterhotdog) May 26, 2020
Samhällsnytt har sökt Johan Giesecke för en kommentar.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.