Fredrik Reinfelt Joe Biden

Från vänster: Gustaf Reinfeldt, Fredrik Reinfeldt och Joe Biden. Foto: Faksimil Instagram

InrikesUtrikes

Familjen Reinfeldt på påverkansresa i USA för att fälla Trump

Publicerad 3/3/2020
Annons

Far och son Reinfeldt är på genomresa i USA för sitt påverkansarbete inför vad den tidigare moderatledaren och statsministern kallar ”vår tids viktigaste demokratiska beslut”. Resan har hittills uppmärksammats för resenärernas nära kontakter med flera av det Demokratiska partiets kandidater och för fake news där statstelevisionen och andra medier hjälpt Fredrik Reinfeldt att sprida lögner om president Donald Trump.

Förra sommaren uppmärksammade Samhällsnytt hur Fredrik Reinfeldt tillsammans med sin son, MUF:aren Gustaf Reinfeldt, skriver en bok om det stundande presidentvalet i USA som ska lanseras i augusti.

LÄS ÄVEN: Familjen Reinfeldt vill påverka valet i USA

Enligt en förläggare hos bokförlaget Albert Bonnier har Fredrik Reinfeldt ”kunskap och kontakter som ger honom en speciell förmåga att observera och analysera det som många betraktar som ett ödesval i USA”. I boken ska far och son recensera Donald Trumps tid vid makten. Tillsammans ska de även behandla ”det kommande avgörandet mellan nästa års huvudkandidater”.

På anordnad påverkansresa

Nu kan Samhällsnytt visa bilder från familjens resa till Demokraternas primärval i South Carolina och Virginia där de två bland annat deltog i ett selfiekalas med USA:s tidigare vicepresident Joe Biden som nu kandiderar för Demokraterna för att utmana Donald Trump om presidentposten.

Nedan syns Reinfeldt posera med miljardären Michael Bloomberg som också han kandiderar för Demokraterna. Någon liknande researchresa till president Donald Trumps och det Republikanska partiets kampanjmöten har familjen Reinfeldt däremot inte haft tid med.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10157131266069103&id=314249689102

Reinfeldt tog tillfället i akt att ljuga om Trump

Både bilder som finns publicerade i sociala medier och Fredrik Reinfeldts fientliga utspel mot Donald Trump indikerar vilken vinkel den aviserade boken kommer att ha. Nyligen fick Fredrik Reinfeldt även draghjälp från den skattefinansierade public service-aktören SVT (minut 33:38) som upplät sin plattform för att marknadsföra den nya boken.

Reinfeldt fick även ge ett ”expertutlåtande” kring presidentvalet. Statstelevisionen lät Reinfeldt felaktigt påstå att Trump kallat coronaviruset för ett påhitt och en bluff. Flera andra medier, däribland Dagens Nyheter spred också den falska nyheten.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt påstod att Trump kallade coronaviruset en ”bluff” – motbevisas av videoinspelning

Vad Trump i själva verket kallade för en bluff var hur företrädare för det Demokratiska partiet försökt skylla coronavirusets framfart på honom. Hela uttalandet kan ses nedan:

I sociala medier möter statstelevisionen kritik från bland annat Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Jessica Stegrud som frågar om det är svårt för SVT ”att hitta någon opartisk röst med genuin kunskap om amerikansk politik?”.

https://www.facebook.com/jessica.j.stegrud/posts/889086388194383

Författaren var bländad av sina idoler

Gustaf Reinfeldt har under USA-resan varit flitig med att publicera bilder på sig själv ihop med prominenta personer. Ett försök att ta en selfie med Mike Bloomberg misslyckades dock eftersom ”cirka en fjärdedel av publiken var aggressiva och högljudda vapenförespråkare”, vilket fick kandidatens livvakter att vara på helspänn.

Den tidigare statsministerns son var samtidigt stolt över att ha skymtat fram i amerikansk media ”och så i Michael Bloombergs egna sociala medier så klart”.


LÄS ÄVEN: Reinfeldts son om M-SD-samarbetet i Staffanstorp: ”Oacceptabelt”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons