”Han blev jättearg när jag berättade att jag är kristen.” Händelsen har polisanmälts med lagts ned i brist på bevis.

Då 83-åriga Märtha Nordlund skulle på ett läkarbesök i november beställde hon färdtjänst och plockades upp av en bil från Sverigetaxi. Färden skulle gå från hemmet i Kungsängen till Danderyd, men då de hunnit till Tensta tvingades Nordlund ut ur taxin.

– Han blev jättearg när jag berättade att jag är kristen och sa att jag inte fick åka med honom längre. Han tvingade mig att gå ur taxin. Jag visste inte var jag befann mig och kände mig helt utlämnad och förtvivlad, berättar Märtha som använder en rollator för att ta sig fram.

Händelsen föregicks enligt Nordlund inte av något typ av gräl. Efteråt har hon haft svårt att sova.

”Uttryckt sig muslimfientligt”
På Sverigetaxi bekräftar marknadschefen Andreas Olssén att resan avbrutit i förtid. Enligt honom är skälet till detta dock något annat – på Sverigetaxi hävdar man att Nordlund upplyst chauffören om att hon är kristen, frågat vilken religion chauffören hade och sedan ”uttryckt sig muslimfientligt och hotfullt och fortsatt trots att chauffören bad henne sluta”.

Enligt Olssén ska chauffören också ha kontaktat beställningscentralen innan han lämnade av Nordlund för att be om att bli befriad från körningen då han ”upplevde stämningen som muslimfientlig och hotfull”.

– Aldrig i livet har jag sagt något muslimfientligt till chauffören. Jesus vet vad jag sagt och inte sagt, säger Märtha.

”Har inte gjort något fel”
En ny bil ska ha skickats till platsen men då var Nordlund inte kvar. Istället hade ett förbipasserande par stannat och hjälpt henne att ringa polis som körde henne till Danderyd.

– Vi har en policy som säger att våra chaufförer inte pratar om etnicitet, sex, politik, sport och religion eftersom vi vet att det är ämnen där det kan uppstå osämja. Så vi tycker inte att vi gjort något fel i det här fallet, säger Olssén.