Färre gängskjutningar i Malmö hittills i år – ”För tidigt att dra några slutsatser”

Delningar

Månaderna januari-maj i år har för Malmöpolisen varit lugnare jämfört med motsvarande period förra året – i varje fall vad gäller att rycka ut på larm om gängskjutningar. Man har också påträffat färre gängkriminella med vapen. Polisen vill inte dra några slutsatser av det relativa lugnet i den undre världen men hoppas på att resten av året ska fortsätta på samma sätt. Det rapporterar Sydsvenskan.

Den Malmöbaserade tidningen skriver att Malmö under flera år varit särskilt drabbat av den grova vapenvåldet, ett våld som i huvudsak härrör från konflikter mellan de kriminella invandrargängen. Men den senaste tiden har uppgörelserna varit färre och maktbalansen i den undre världen förefaller vara mer stabil.

Fram till mitten på maj förra året hade Malmöpolisen hunnit rycka ut på 29 larm om skottlossningar, i samband med vilka fem personer mördats och ytterligare tio skottskadats. Under samma tidsperiod i år har åtta skottlossningar konstaterats med två mördade och två skottskadade.

Inledningen av 2018 är lugn också i jämförelse med åren före 2017. Under hela 2010-talet har Malmö uppmärksammats för det omfattande väpnade gängvåldet i spåren av den höga utomvästliga invandringen till staden och den antisociala utvecklingen i så kallade ’utanförskapsområden’ som Rosengård.

Förhållandevis få skjutvapen har också hittills i år beslagtagits från de gängkriminella elementen. Fram till mitten av maj förra året hade polisen påträffat 77 olagliga vapen. I år är motsvarande siffra ”bara” 37, vilket ändå blir flera vapen i veckan.

Den främsta orsaken tror Malmöpolisen är de skärpta straffen för vapenbrott. De gängkriminella lämnar nu oftare sina vapen hemma om de inte tror att de behöver dem när de ger sig ut på stan. Tidigare hade man alltid pistolen med sig.

En viss minskad tillgång på illegala vapen till följd av skärpta gränskontroller antas också ha bidragit på marginalen till att färre kriminella går beväpnade på gatorna i Malmö. Detta tror man i sin tur har lett till färre skjutningar från ”unga kränkta män” som ofta har bristande impulskontroll.

– Såg man någon man var ovän med förr så sköt man. Nu måste du först åka iväg och hämta ditt vapen och får då en chans att tänka en gång till, förklarar Malmöpolisens underrättelsechef Patrik Andersson

De poliser som Sydsvenskan talat med poängterar dock att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser för hela året utifrån det relativa lugn som just nu tycks råda i de gängkriminella miljöerna – det väpnade våldet följer inte några säsongscykler och en enskild händelse kan snabbt eskalera till ett regelrätt gängkrig.

Malmöpolisen håller utifrån de begränsade resurser man har till sitt förfogande koll på de pyrande konflikter som finns i de här miljöerna.

– Vi lutar oss inte tillbaka och slappnar av så länge de här individerna finns kvar, säger polismästare Mats Karlsson till Sydsvenskan.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

67 KOMMENTARER

 1. Fungerar som med älgjakten, är man framgångsrik med avskjutningen så blir det mindre antal älgar att skjuta senare!

 2. ”maktbalansen i den undre världen förefaller vara mer stabil”. Det skall bli intressant att se om politikerna kommer att slå sig för bröstet över denna bedrift och hävda att de hade rätt i sitt påstående, att det blir bättre på sikt.

  Moderaterna har redan deklarerat att de accepterar grov brottslighet, via sin partiledare.

 3. Att döma av utvecklingen i resten av MENA-länderna de senaste århundradena, så ser det ju ljust ut! bara ligga lågt å vänta på att allt går över av sig självt, på nåt vis. That’s the strategy.

 4. Folk hugger varandra mer med knivar numera i Malmö. Dessa kriminella som polisen och politikerna mycket väl vet vilka det är borde varit utvisade för länge sedan. De har förverkat all rätt att få stanna i vårt land.

  • Att bära kniv ger ju inte fängelse,jag vet inte hur det är med yxa,det kanske inte går under knivlagen.

  • Tänk så många miljarder dessa välfärdsmigranter kostat Sverige det är inte klokt att satsa alla kort på grovt kriminella.

 5. Vad spelar det för roll när dom som inträffar inte kan lösas.?
  Svt-text beskriver det så här.

  ”Färre dödsskjutningar klaras upp”

  ”Antalet mord med skjutvapen ökar i
  Sverige. Och det är stor skillnad i
  hur många av dessa mord polisen löser,
  jämfört med till exempel knivmord.

  -Det handlar om dödsskjutningar utom-
  hus mot kriminellt aktiva män. Mord
  som kräver särskilda insatser, säger
  Sven Granath, analytiker vid Polis-
  myndigheten.

  Antal mord utan skjutvapen som klaras
  upp har från 1990 legat på knappt
  90 procent, alltså nio fall av tio.
  Morden med skjutvapen som polisen
  löser har däremot gått ner från
  knappt 80 till 60 procent.”

 6. Den självklara förklaringen är att de muslimska klanerna har krigat färdigt om vilken klan som härskar över respektive no-go-zon.

  Från och med nu kommer de att kunna inrikta sig helt på att plundra svenska folket via bidrag och kriminalitet.

  • De har inte krigat färdigt om sina hemområden på 1400 år. Nu när alla olika ”grupper” som hatar varandra samlats i samma tätorter överallt i hela Sverige, så ser freden ännu mer avlägsen ut. Finns inte ens någon som någon kan förhandla med. Kriget är ett ostyrt gräsrotskrig. En så kallad kulturyttring.

 7. Är det samma poliser som mörkade migrationsproblemen på våra musikfestivaler för att inte gynna SD? Är det samma poliser som påstod att migranten som försökte knivmörda en polis förra året under Afghanprotesten/demonstrationen i Stockholm inte hade något med demonstrationen att göra?
  Morden och våldet ÖKAR hela tiden (med ovesäntliga fluktuationer) samtidigt med censuren och mörkningen, därav ovanstående påstående från polis i artikeln.

   • Vad jag kan minnas är problem med sniffande ungar och spritberusade ungdomar. Inga skjutningar. Inte ens ett litet knivhugg. Och naturligtvis inga handgranater eller automatgevär. Kanske lite tafsande på kvinnor också. Misshandel var kanske lite mer förekommande på den tiden. (Idag skjuts de ihjäl istället.)

 8. Måste ärligt erkänna att jag har svårt att glädjas över att det är färre skjutningar i Malmö… För att i min värld är varje skjutning en skjutning för mycket.

  Nu kommer säkert snart någon att invända att det är väl bra om de skjuter varandra..? Men nej, för de bryr sig inte om civila kommer emellan eller inte.

  • Rätt. En skjutning är en skjutning för mycket. Det är att få stopp på dessa och utvisa triggerhappy pojkar!!!

 9. Det är ju inte så att myndigheter har löst något, det är bara gangsters som bestämt sig för att inte skjuta. När det väl bär iväg igen så har inget ändrats, och alla myndigheter kommer ställa sig frågan åter igen ”Hur kunde detta ske?”

 10. Förr i tiden när kommunerna betalade ut skottpengar till den som skjöt skadedjur skjöts det mycket mer sådana än det görs nuförtiden !

 11. Bullshit!
  Ständiga importen avlöser varandra.
  Lugnet före stormen.
  Dominoeffekten och omgruppering sen är allt sig likt på bårhuset.

 12. OT. Lite positiva nyhetet. Som ni vet är Trump en stark motståndare till nätneutraliteten. Trump vill ju riva upp det fria nätet. Idag röstade dock amerikanska senaten ner förslaget.

  Tyvärr lär lyckan vara kortvarig då nätneutraliteten lär tycks när detta tas upp i representanthuset.

  Jag hoppas att republikanerna tar sitt förnuft till fånga och låter nätneutraliteten leva vidare.

  https://computersweden.idg.se/2.2683/1.702607/natneutralitet-usa

 13. Ta bort möjligheten för utlänningar att inneha svenskt pass.
  Utlänningar som döms för brott med fängelse i straffskalan ska utvisas.
  Länder som vägrar ta emot sina medborgare ska få alla visum indragna samt även eventuellt bistånd indraget.
  Om de fortfarande vägrar så börjar vi utvisa deras diplomater istället.

 14. Undrar varf bostadspriserna relativt är så pass låga som de är,
  Malmö är ju trots allt en storstadsregion..

 15. Det kommer nog igång snart igen ska ni se! Och ”Vi lutar oss inte tillbaka och slappnar av så länge de här individerna finns kvar”, kanske lägligt att UTVISA alla då, tills det inte finns någon kvar av dessa ”individer”, bara ett förslag… men vad vet jag🙄.

 16. Åka iväg och hämta???
  Finns hur mycket vapen som helst…
  Varenda langare säljer vapen och handgranater i parti och minut!!!

 17. Visa statistik för varje år från t,ex 70-talet och framåt, så kommer alla se att dessa problem började eskalera med MASSINVANDRINGEN

 18. Årets vapenamnesty tog slut i slutet av April 2018 trots att denna statistik kom ut alltså i Mars. Polisen kan konstatera att Borås sticker ut när man jämför med andra kommuner men de kan inte säga att vapnen kom från kriminella miljöer eftersom de inte få fråga och att en K-pist också kom in bl.a I Västra Götaland har vi fått totalt 1 100 vapen och över ett ton ammunition. Totalt 375 pistoler och revolvrar, 387 gevär, 67 eld handvapen, 270 olika slags pipor. ’Sverige har ofta obemannade gränsövergångar under nätterna och då är det lätt att smuggla in vapen’. https://www.google.se/search?q=Polisens+resultat+av+vapenamnestin%3A+1100+vapen+och+%C3%B6ver+ett+ton+ammunition&oq=Polisens+resultat+av+vapenamnestin%3A+1100+vapen+och+%C3%B6ver+ett+ton+ammunition&aqs=chrome..69i57j69i60.1406j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 19. I Malmö har de satt upp mikrofoner som avlyssnar om det är skottlossning så MENA gängen skickar fram ”småttingar” med knivar istället.

 20. Kanske har börjat förhandla med präster o imamer. Det säger dom aldrig till svenska folket. Utan man flyttar makten till invandrarna

 21. Saknas det 15 åringar i skjutbar ålder!!!!? Eller lämnade de in vapnen under amnestin!!!!!? Ha,ha, tror inte det va!!!!!!

 22. Malmö idag!
  14-årig flicka förd till sjukhus efter olycka, bilist smet från platsen. (två timmar sedan)
  Ännu en utredning om gruppvåldtäkt nedlagd i Malmö. (fyra timmar sedan)
  Sexofredare greps på bar gärning på kyrkogård. (fem timmar sedan)
  Tre kvinnliga cyklister väskryckta, polisen misstänker ”mopedliga”. (sex timmar sedan)
  Ja som ni ser så är Malmö ett socialistiskt paradis för kvinnor och småflickor att växa upp i, och det där med ”värdegrund”….., ja vad ska man säga???

 23. Gängen har väl skrämt iväg inkräktande konkurrenter och kan syssla med sin drogförsäljning med mindre störningar för stunden. Det här är lugnet före stormen, inget har blivit fredligare dom senaste månaderna.

 24. Sommaren har just börjat och vi väntar ett tag sedan börjar fyrverkeriet som vanligt igen

  Malmö fortlever som vanligt

  • Vi har haft en ovanligt sen och sträng vinter. Fyrverkerigrabbarna vill inte frysa om fingrarna. Med solen kommer skjutningarna. Säkert sommartecken i dagens PK-Sverige.

 25. ”Månaderna januari-maj i år har för Malmöpolisen varit lugnare jämfört med motsvarande period förra året – (…)”
  Varit lugnare? Varför säger dom inte ”mindre våldsamt” eller liknande.

 26. Färre skjutningar?? Jämfört med när då?
  Det var även färre våldtäkter idag jämfört med igår.

 27. Jag säger som en Kollega på jobbet sa för något år sedan:

  Den som inte förstår vad man ska rösta på 2018 kan det ju inte stå rätt till här inne…
  (o pekade mot skallen)

 28. Hur många gängskjutningar var det innan Sverige öppnade sina gränser på vid gavel för okontrollerad utomeuropeisk massinvandring? Hur många gängskjutningar har det varit sedan Sverige öppnade gränserna på vid gavel för okontrollerad utomeuropeisk massinvandring? Vilka slutsatser kan dras av detta?

 29. Håhå, valet närmar sig tydligen. Allt blir bättre. Solen skiner. Och våldtagna kvinnor har aldrig varit färre….Nu går PravdaPropagndan på högvarv…suck!

 30. Låter som om det vore något bra med en stabil maktbalans i den undre världen. Det betyder ju knappast att brotten minskar, bara att någon grupp har vunnit maktkampen och nu kan ägna sig åt brottslighet fullt ut utan att bli störda. Polisen bryr sig uppenbarligen mer om konflikterna mellan de olika falangerna, än verksamheten de krigar om. Det är ju den som drabbar samhället och folket.

LÄMNA ETT SVAR