Under ett antal år har Sverige, framför allt storstäderna, plågats av gäng med tusentals unga kriminella från Marocko, i svensk media ofta kallade ’gatubarn’ trots att de flesta är över 18 år. De ägnar sig åt att begå brott – stölder, personrån och våldtäkter och de flesta missbrukar narkotika. En del säljer sex till medelålders svenska kvinnor. Efter att ett avtal slutits mellan Sverige och Marocko har strömmen minskat men gränspolisen befarar ändå en ökning under sommaren.

Många har uppehållit sig illegalt i landet. Andra har när de gripits sökt asyl som så kallade ensamkommande flyktingbarn. När ålderskontroller med hemlandet gjorts har det visat sig att nio av tio lämnat falska åldersuppgifter och varit vuxna. Inte sällan handlar det också om helt falska identiteter.

LÄS MER: De nordafrikanska gatubarnen: 90% ljuger om ålder, 80% om identitet

När åldersbluffen avslöjas väljer många att lämna Sverige för andra storstäder i Europa. Ett större antal av de som kommit till Sverige blir dock kvar här som ärenden hos Socialtjänsten.

LÄS MER: Polisen i Stockholm tvingades släppa ’gatubarn’ – förvaringsplatser saknas

Det innebär att färre lever på gatorna och utsätter medborgarna för grova brott, men att de i gengäld åsamkar de svenska skattebetalarna stora kostnader. En LVU-, HVB- eller familjehemsplacering av en omhändertagen marockansk yngling kostar mellan en halv miljon och fem miljoner kronor om året, beroende på valt alternativ.

LÄS MER: Samarbete mellan Polisen och Migrationsverket ska effektivisera utvisning av marockanska ’gatubarn’

Efter att avtal träffats mellan Sverige och Marocko finns nu ett bättre samarbete på plats mellan svensk gränspolis och marockanska myndigheter. Konkret innebär det bland annat att de marockanska ungdomarnas fingeravtryck enklare kan matchas mot register i hemlandet för fastställande av rätt identitet och ålder.

LÄS MER: Fortsatt högt inflöde av ’ensamkommande’ och ’gatubarn’

– När vi hittar deras identitet lämnar de landet och flyttar vidare till andra städer i Europa som tex Barcelona eller Paris. De vill inte att polisen känner till vilka de är eftersom då kan de straffas och bli utvisade till Marocko, säger Christian Frödén, gruppchef på gränspolisen i Stockholm, till SVT Nyheter.

LÄS MER: Sexhandel på Sergels torg: Medelålders kvinnor utnyttjar marockanska gatubarn

Exakt hur många kriminella marockanska ungdomar som uppehåller sig i Sverige är det ingen som vet. Enligt en officiell men osäker bedömning har uppemot ett par tusen kommit till Sverige under en dryg femårsperiod. Den verkliga siffran kan vara betydligt högre.

LÄS MER: UPPGIFTER: ”Ensamkommande” marockaner ligger bakom rånvågen i Göteborg