Tidigare i veckan överlämnades en slutrapport till riksdagen och regeringen i vilken det bland annat föreslås att fastighetsskatt ska återinföras och även utvidgas jämfört med den tidigare som avskaffades. Detta med hänvisning till att den offentliga sektorn måste finansieras.
Det är Stockholms handelskammare som genom gruppen ‘Omstartskommisionen’ har samlat en rad experter inom olika områden för att ta fram förslag på hur Sverige ekonomiskt ska ta sig igenom rådande pandemi.
LÄS ÄVEN: Rekordminus i statens budget som tappar 170 miljarder kronor
Offentliga sektorn ska finansieras
Åsa Hansson är nationalekonom med tidigare erfarenhet i svenska skatteutredningar och ingår i Omstartskommisionen. Hon menar att Sverige snart inte längre har råd att behålla det nuvarande skattesystemet och härnäst behöver skifta skattebasen från arbete till konsumtion för att kunna konkurrera med andra länder.
För att lösa det föreslår man lägre arbetsgivaravgifter. Ytterligare ett steg som föreslås för att ta sig ur effekterna av COVID-19 är att införa en bredare momsbeskattning där den även kan komma att bli mer enhetlig. Hansson menar att det är nödvändigt med skatterna för att kunna finansiera den offentliga verksamheten i landet.
– Vi har ju inte skatter för att vi gillar skatter, vi har dem för att finansiera den offentliga verksamheten. Då vill man ta ut skatterna på ett sätt som stör beslut och ekonomin så lite som möjligt, och då är moms en bra skatt, säger Hansson till DN.
Återinförd fastighetsskatt ska ge 60 miljarder extra
Vidare framgår det att Omstartskommissionens förslag innefattar bland annat återinförd fastighetsskatt på bostäder. Hansson efterfrågar en fastighetsskatt utformad i linje med den som togs bort år 2008. Hansson spekulerar och argumenterar för att lösningen skulle ge effekter på bostadsmarknaden i form av lägre priser och lägre trösklar in på marknaden.
Men den stora anledningen är den enorma intäkten till staten. Förra året tog Finanspolitiska rådet fram siffror som visar att en återinförd fastighetsskatt skulle generera uppemot 60 miljarder kronor extra till staten.
40 000 extra för 2:a i Stockholm
Ekonomibloggen Cornucopia skriver att Finanspolitiska rådets skattereform innebär att för en lägenhet med två rum på Södermalm i centrala Stockholm för omkring fem miljoner kronor kan det handla om cirka 40 000 kronor per år i skatt att betala för lägenhetsägaren.
Detta för att kapitalet ska beskattas på motsvarande sätt som för ett investeringssparkonto. Därtill ska man betala skatt vid försäljning om denna överstiger schablonbeskattningen genom åren.
LÄS ÄVEN: Facket vill ”rädda välfärden” – genom höjd inkomstskatt och högre skatt på villor
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.