Den nyinvalda riksdagsledamoten Nadja Awad (V) har redan hunnit bidra med uppseendeväckande utspel och beteenden. Efter ett replikskifte i riksdagen med Sverigedemokraternas Rashid Farivar vägrar hon ta honom i hand – trots att han tar flera steg fram och sträcker ut armen precis framför henne.

Vänsterpartiets Nadja Awad har tidigare arbetat som lärare på den nu stängda muslimska Alsalamskolan i Örebro som finansierades av den islamistiska diktaturen Saudiarabien. Hon har även gjort sig känd för att på olika plattformar ha spridit budskapet att Sverige är ett land med strukturell rasism och utbredd ”islamofobi”.

LÄS ÄVEN: Islamisk fundamentalism ska inte påverka svensk utbildning

Hon har tidigare skrivit på Facebook att hon gick med i Vänsterpartiet för att det är det enda parti där man kan ”jobba med vitheten i partiet”. Enligt Nadja Awad är vithet problematiskt och hon har tidigare sagt att det inte går att uttala sig om heders­våld utan att uttala sig islamofobiskt.

I ett utspel på Twitter bara ett par timmar efter att Ulf Kristersson röstats fram som statsminister skriver Nadja Awad att hon ”röstade nej till white supremacy [vit överhöghet] och kapitalism”.

Hon skriver även att Ulf Kristersson inte är hennes statsminister.

Detta bara ett par veckor efter att media uppmärksammat att hon beskrivit Sverige som en ”så kallad demokrati” – och Israel som ”apartheidstat”.

Vägrade ta Farivar (SD) i hand

På torsdagen höll Sverigedemokraternas ledamot Rashid Farivar, även han nyinvald i riksdagen, sitt första anförande i talarstolen.

Ämnet var ”kampen mot hijab” och Farivar uttryckte att den kampen inte bara är en kamp mot plagget i sig utan även en kamp mot förtryck, islamism och sharialagar samt en kamp för människors och framför allt kvinnors frihet.

Nadja Awad (V) tog sig också an talarstolen och valde att fokusera på att Farivar är en man. Hon hävdade att han genom sin hijabkritik agerar moralpolis genom att vilja ”kontrollera hur en kvinna ska klä sig”.

Kvinnor i Iran och andra islamistiska länder saknar emellertid möjligheten att välja eftersom sharialagarna och moralpolisen som upprätthåller dem tvingar alla kvinnor att täcka sig. Detta på grund av att muslimska män inte ska känna lustar – enligt den islamiska ideologin – något Farivar konstaterade i sitt anförande.

I ett facebookinlägg publicerat av Kommunistiska Partiet Örebro, i maj 2018, syns Nadja Awad själv bära den muslimska hijaben under något slags gemensam demonstration med kommunister.

LÄS ÄVEN: Vänsterpartiet: IS-terrorister måste behålla medborgarskapet