➤ SPANIEN VS KATALONIEN Obehagliga scener har under söndagen utspelat sig i vallokaler runtom i Katalonien där folket idag röstar om huruvida provinsen ska bli en självständig stat eller fortsätta att vara en provins under Spanien.

Federal polis har stormat vallokaler och med sparkar och slag misshandlat katalanska väljare inne i lokalerna och även använt batonger och gummikulor för att se till att folkomröstningen inte kan genomföras. Flera hundra väljare ska ha behövt söka akut sjukvård pga polisens brutala framfart.

LÄS MER: Katalansk självständighetsomröstning i fara

Polisen handlar på order av centralregimen i Madrid som under en tid på en rad olika sätt har försökt stoppa den katalanska självständighetsomröstningen eftersom man menar att den står i strid med den spanska grundlagen. Domstolsutslag har utfärdats, valsedlar beslagtagits och katalanska politiker och tjänstemän gripits.

Åtgärderna har kritiserats för att vara odemokratiska. Oavsett Katalonien enligt spansk författning har rätt att utropa självständighet eller inte så menar kritikerna att det är allvarligt att förhindra ett allmänt val där folket får uttrycka sin åsikt.

LÄS MER: Katalansk folkomröstning ska stoppas med polisrazzior och ekonomiska beslag

Parallellt med att federal kravallpolis tömde vallokaler på väljare, beslagtogs valurnor och de valsedlar som trots tidigare polisräder nått fram till vallokalerna. Målet för den federala polisen är att under söndagen stänga igen samtliga drygt 2000 vallokaler.

Det mesta indikerar att en majoritet av katalanerna vill ha självständighet. I en tidigare liknande folkomröstning vann ja-sidan en jordskredsseger med 80 procent av rösterna. Det som står utom varje tvivel är dock att en mycket stor majoritet av katalanerna, oavsett man är för eller emot självständighet, vill att folkomröstningen genomförs.

LÄS MER: Skrämselpropaganda ska få katalanerna att rösta nej till självständighet

Regeringen i Madrid med premiärminister Mariano Rajoy i spetsen kämpar mot impopularitet och för sin politiska överlevnad. Bedömningen hos centralregeringen tycks vara att handlingskraft för att hålla ihop den spanska federationen ska kunna vända de dalande popularitetssiffrorna.

Man fruktar i Madrid också att andra provinser, såsom Baskien, också ska vilja bryta sig ur om Katalonien gör det. Frihetskampen i Baskien har förts med fredliga metoder men tidvis också med terroristattentat och mord utförda av den separatistiska och kommunistiska organisationen ETA.

Katalanerna har inte fått mycket stöd från övriga EU-länder för att kunna genomföra sin folkomröstning. Det tros i huvudsak bero på att man från ledande EU-håll ser varje separatistisk och nationalistisk rörelse som en negativ motkraft till den federala riktning i vilken man vill utveckla den europeiska unionen. Om Katalonien skulle utropa självständighet, antas detta ratificeras av få EU-länder.