EU-toppen Fredrick Federley svarar för första gången på frågor om den uppmärksammade pedofilhärvan. Federley berättar att han umgåtts med barnvåldtäktsmannen i ett halvår men påstår sig aldrig ha läst tingsrättsdomen. Trots kännedom om brottens karaktär fick pedofilen bo kvar i hemmet.

I slutet av november avslöjades det att Federley var i parrelation och sambo med en nyligen i förtid frigiven dömd pedofil och våldtäktsman i Dalarna. Mannen har bland annat dömts för 22 fall av grov våldtäkt mot barn 6 och 9 år gamla som ägt rum i samband med nattning.

LÄS ÄVEN: Federley lämnar alla politiska uppdrag efter pedofilavslöjandena

Efter att uppgifterna blev kända meddelade Federley att han sjukskriver sig fram till slutet av januari på grund av psykisk ohälsa. Sedan dess har flera dömda pedofiler kopplats till Federleys umgängeskrets.

Har umgåtts i ett halvår

På fredagen meddelade Federley att han avgår från alla politiska uppdrag. Detta trots att han indikerat utåt att han inte haft någon kännedom om pedofilens bakgrund.

I en intervju med Avesta Tidning som publicerades på lördagen framkommer en helt annan bild. Federley talar nu ut om relationen till barnvåldtäktsmannen som ska ha inletts den 25 maj. Men enligt toppolitikern var det först 14 juni som han fick höra att mannen suttit i fängelse.

Federley ville aldrig läsa domen

Men trots att Federley fick kännedom om fängelsestraffet och är toppolitiker säger han sig aldrig haft något intresse av att beställa hem domen och läsa mer om mannen som han, enligt egen utsago, nyligen ska ha inlett en relation med.

– Som han berättar det så är det inte grovt, han har varit i händerna på någon annan. Jag får också läsa ett utlåtande som hans psykolog gjort i maj. Jag förstår ju att det i alla lägen, oavsett brottets natur, är komprometterande för en politiker att umgås med någon som har ett brottsligt förflutet. Oaktat naturen, säger Federley.

Federleys syster ska ha beställt hem domen i augusti men enligt C-profilen har hon aldrig nämnt för sin bror att han är sambo med en barnvåldtäktsman.

– En av mina systrar. Hon beställde ganska tidigt domen och har varit rätt rak, men inte heller hon har pratat om innehållet.

Pedofilen fick bo kvar

I augusti fick Federley se ett psykologutlåtande där det framgår att hans nye pojkvän figurerade i en dom rörande barnvåldtäkter och barnpornografibrott.

Federley påstår i intervjun att han kommit överens med pedofilen om att de inte hade en framtid tillsammans. Men trots försvarslinjen har det avslöjats att Federley har fortsatt leva med pedofilen på sin gård i Björbo.

Senast i september ska Federley ha varit i kontakt med Frivården rörande sin pojkväns straffpåföljd. Samtidigt ska han ha mörkat relationen för Centerpartiet och fortsatt leva i ett samboförhållande.

Det var först när uppgifterna fick spridning och journalister började kontakta honom, däribland Samhällsnytt, som Federley kontaktade partiet.

Federleys egen uppgift om vilket datum han meddelat partiet skiljer sig från vad partiet uppger. Han säger sig ha ringt den 22 november men partisekreterare Michael Arthursson hävdar att kontakten togs först den 23 november.

Federley anklagas för lögner

I sociala medier har flera personer reagerat på intervjun och börjat anklaga honom för att ljuga om huruvida han haft kännedom om brotten.

LÄS ÄVEN: Federley spelade in ”fredagsmys”-TV med pedofilen – efter att paret uppgetts gått skilda vägar