Fem personer häktades på måndagen för inblandning i den stora väpnade klanuppgörelsen i Värnamo i fredags. Tre av dem är tidigare straffade för bland annat vålds- och vapenbrott.

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat utbröt ett större klanbråk på Växjövägen i Värnamo i fredags kväll. Flera personer fick föras till sjukhus med skott- och knivskador och ett antal gripanden gjordes. Fem av de nio gripna har nu begärts häktade. Häktningsförhandlingen har omgärdats med ett stort säkerhetspådrag.

Misstanken gäller i samtliga fall flera försök till mord i samband med uppgörelsen. En av männen, 24 år gammal, (se nedan) misstänks även för ett mordförsök senare när bråket fortsatte utanför Värnamo sjukhus.

Eventuellt kommer enligt uppgift ytterligare två av de gripna att begäras häktade vid ett senare tillfälle. De övriga två gripna försattes sent på söndagen respektive tidigt på måndagen på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår dock enligt åklagaren.

LÄS MER: Nio anhållna efter väpnad gänguppgörelse i Värnamo

De personer som häktats är:

Xhevat Morina 50 år med tolkbehov på albanska. Tidigare dömd för våld mot tjänsteman när han på Värnamo sjukhus misshandlade en läkare med knytnävsslag i ansiktet och sparkar i magen. Han dömdes i tingsrätten till 3 månaders fängelse. Hovrätten ansåg dock inte det var så allvarligt att misshandla en yrkesutövande läkare och mildrade påföljden till skyddstillsyn och samtalsterapi med psykolog.

Sami Baruti 24 år. Tidigare straffad för brott mot vapenlagen (strafföreläggande)

Petrit Baruti 20 år. Inga tidigare domar.

Robin David Josef Natzén 29 år. Tidigare dömd för grovt vapenbrott, narkotikabrott och rattfylleri. Greps och häktades nyligen också misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse men släpptes sedan ur häktet, dock med kvarstående misstankar. Känd för samröre med kriminella MC-gäng.

Kenny Nguyen 22 år. Inga tidigare domar.