➤ AFRIKA I Malawi i södra Afrika är vidskepligheten stor. Bland annat tror många på vampyrer. Nu har ett nytt utbrott av vampyrhysteri blossat upp vilket resulterat i att fem personer dödats.

Uppbåd med vampyrjägare drar runt i landet och letar efter människor som man tror har förvandlats till vampyrer och dricker andra människors blod. Påträffar man en sådan person gör man processen kort med dem som i Bram Stokers Dracula.

Regeringen har försökt få stopp på oroligheterna genom att utfärda utegångsförbud men det är oklart om det fått önskad effekt, i synnerhet som landets president, Peter Mutharika, själv deklarerat att han tror på vampyrer.

Även FN har skickat folk till de mest drabbade regionerna för att hjälpa till med att hejda vampyrjakterna som hittills skördat minst fem dödsoffer och satt skräck i många människor. Det senaste utbrottet av vampyrhysteri bröt ut 2002.

Malawi är inte det enda landet i regionen där tron på vampyrer och andra häxkrafter är utbredd. I det aktuella fallet uppges att ryktena som satt igång vampyrjakten ska ha sitt ursprung i Mocambique.