Fem misstänkta islamistiska terrorister greps idag på morgonen av Nationella insatsstyrkan. Det skriver Säkerhetspolisen på sin hemsida.

Gripandena genomfördes i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs ”efter ett intensivt underrättelse- och utredningsarbete”. Enligt Åklagarmyndigheten är de fem gripna män, och de har anhållits såsom skäligen misstänkta för stämpling till terroristbrott.

Skylls på koranbränningar

Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen, hävdar att de fem männen förberett terrordåd som hämnd för Rasmus Paludans koranbränningar i januari i år.

LÄS ÄVEN: Paludan: Jag eldar koranen så länge Erdogan blockerar svenskt Nato-medlemskap

– Säkerhetspolisen behöver ofta gå in tidigt för att avvärja ett hot. Vi kan inte vänta på att ett brott ska fullbordas innan vi agerar. Det aktuella ärendet är ett av flera som Säkerhetspolisen arbetat med efter protesterna som riktades mot Sverige i samband med den uppmärksammade koranbränningen i januari och där internationella uppmaningar om attentat förekommer, säger hon.

Säkerhetspolisen har tillsammans med Polismyndigheten arbetat för att stoppa fortsatta koranbränningarna. Under tisdagen meddelade emellertid Förvaltningsrätten i Stockholm att de båda myndigheterna inte har stöd i lagen för sitt agerande.

LÄS ÄVEN: Domstol: Fel av polisen neka koranbränningar