Det var olagligt av Polismyndigheten att i maskopi med Säkerhetspolisen stoppa två planerade koranbränningar i februari i år. Det meddelar Förvaltningsrätten i Stockholm idag. En av dem som hindrades från att bränna koranen, Salwan Momika från Irak, vill nu göra ett nytt försök.
– Efter att Sverige gått med i Nato, säger han till Samnytt.

I februari ansökte Salwan Momika från Irak samt Chris Makoundoul, som har afrikansk-svensk bakgrund, i två separata ansökningar, tillstånd att elda koraner utanför Iraks respektive Turkiets ambassader i Stockholm. Men Polismyndigheten gav båda två avslag med hänvisning till rikets säkerhet.

I polisens beslut står det att Säkerhetspolisen ”konstaterar att upplevda kränkningar mot muslimer och islam, under de senaste dryga tio åren, genererat hot mot såväl tänkta mål i Sverige som svenska intressen utomlands.”

Domstolen: Fel av polisen

Men att stoppa demonstrationer med hänvisning till diffusa hot som inte har direkta och konkreta kopplingar till själva sammankomsten har inte stöd i lagen. Det säger Förvaltningsrätten i Stockholm idag sedan såväl Momika som Makoundoul överklagat besluten.

SE ÄVEN: Åklagare: Inte brottsligt elda koranen utanför ambassad

”Såsom ordningslagen är utformad krävs, enligt förvaltningsrättens mening, att det ska finnas relativt konkreta omständigheter som talar för att ordningsstörningar eller säkerhetsrisker ska uppstå vid själva sammankomsten för att begränsningar ska få göras”, står att läsa i båda de avkunnade domarna.

Därmed får Polismyndigheten och Säkerhetspolisen bakläxa för sitt försök att inskränka de grundlagsfästa fri- och rättigheterna.

Väntar till efter Nato

Salwan Momika sade till Samnytt i februari i år att han uppfattade polisens nej som en eftergift till islamistiska terrorister.

– Jag blev mycket ledsen och det gjorde ont att få det här negativa beskedet från polisen. Från polisens beslut förstår jag det som att islamisk lag står över svensk lag, sade han då.

När Samnytt pratar med honom under tisdagen säger han att han kommer genomföra den planerade koranbränningen, men att han vill vänta till efter Sverige gått med i Nato.

– Jag vill inte skapa problem för Sverige. Det kan bli problem med Turkiet om jag bränner koranen, säger han.

”Seger”

Samnytt har även sökt Chris Makoundoul. På Facebook skriver han ”Seger!” följt av ett segertecken.

”Förvaltningsrätten beslutar att det är lagligt att bränna Koranen i Sverige. (Vilket jag inte tänkte eller tänker att göra!)”, konstaterar Makoundoul och fortsätter:

”President Erdogan har sagt att han inte kommer att släppa in Sverige i NATO så länge det är tillåtet!”

Makoundouls syfte med koranbränningen är att stoppa Sveriges medlemskap i militäralliansen, som han menar är en ”krigsorganisation”.

LÄS ÄVEN: Kristen irakier nekas bränna koranen i Stockholm – ”Islamisk lag står över svensk lag”