Nyligen avvärjdes en regeringskris i Norge när stödpartiet Kristelig Folkeparti övertalades att gå med i regeringen i stället för att byta block. Ett krav från det kristdemokratiska partiet är nu att avskaffa rätten till abort efter 12:e veckan av foster som konstaterats lida av bland annat Downs syndrom. Detta har fått norska feminister att ta till gatorna för att värna rätten att sortera bort utvecklingsstörda barn.

Åtta tusen aktivister samlandes på lördagen utanför Stortinget i Oslo med krav på att denna del av abortlagen inte ska röras. Även i andra städer har demonstranter samlats för fortsatt rätt att abortera barn på grund av utvecklingsstörning.

I ett inledande tal vid den stora manifestationen i Oslo menade tidigare kommunistiskt partiaktiva Liv Gulbrandsen, som fungerade som konferencier, att statsminister Erna Solberg håller regeringsförhandlingar i hennes livmoder.

Det var 1978 som abortlagen i Norge liberaliserades något. Då beslöts att abort i undantagsfall ska kunna tillåtas efter den 12:e graviditetsveckan om barnet diagnosticerats med en allvarlig sjukdom eller utvecklingsstörning. Kristelig Folkeparti menar att lagen är diskriminerande och sorterar bort barn med Downs syndrom och andra funktionshinder.

En annan socialistiskt partiengagerad som deltog i en av lördagens demonstrationer är ar Sol Råbu, medlem i Sosialistisk ungdom. Kristiansund, där hon är bosatt, menar hon är något av Norges ”bibelbälte” och att det därför här anses kontroversiellt att abortera ett barn av den anledningen att det har en utvecklingsstörning, en rättighet som Sol vill försvara.

– Jag är väldigt glad över att så många möts och visar att abortlagen inte kan användas som bricka i ett maktspel, sade hon i en kommentar till NRK.