Synagogan på Stora Nygatan i Göteborg som i december utsattes för mordbrand. Foto: Harri Blomberg.

Feras och Khaled häktade för mordbrand mot synagoga i Göteborg

Delningar

➤ Som Samhällsnytt tidigare rapporterat om, utfördes på lördagen en antisemitisk terrorliknande mordbrandsattack mot en judisk synagoga i centrala Göteborg. Tre personer greps och anhölls. Två av dessa har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand.

De som häktats är Feras, 21, medborgare i ”Palestina” som uppehållit sig i Sverige sedan 2014 och Khaled, 18, medborgare i Syrien, som uppehållit sig i Sverige sedan 2015. Båda har tillfälliga uppehållstillstånd.

Den tredje anhållne, en 20-årig man, begärdes inte häktad. Han uppges ha försatts på fri fot men vara fortsatt misstänkt för delaktighet i mordbranden, dock på en lägre misstankegrad än Feras och Khaled.

Häktningen av Feras och Khaled skedde på ”sannolika skäl”, dvs den högre misstankegraden och förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar. Målet hanteras av kammaråklagare Stina Lundqvist.

Både Feras och Khaled nekar till brott. Det är oklart om det innebär att de förnekar handlingarna eller inte anser att dessa bör betraktas som brottsliga.

LÄS MER: Nyanlända anhållna för brandbomberna mot synagogan

Brottsrubriceringen har ändrats från den mildare försök till mordbrand, till grov mordbrand. Enligt polis och åklagaren rör det sig om ett antisemitiskt hatbrott.

LÄS MER: Antisemitisk demonstration i Malmö: ”Vi ska skjuta judarna”

Motivet antas vara att USA för en dryg vecka sedan verkställde ett flera decennier gammalt beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta sin ambassad dit. Attacken följde efter att ett stort antal migranter samlats på olika platser i landet och skanderat sådant som ”skjut judarna”.

LÄS MER: Maskerat gäng attackerade synagoga i Göteborg

Bevisning mot de två häktade finns bland annat i form av övervakningsfilm från brottstillfället. Betydligt fler gärningspersoner, ca 10-15 stycken, syns på filmen men såvitt Samhällsnytt erfar har polisen ännu inte lyckats identifiera fler än Feras, Khaled och den 20-åring som initialt också anhölls.

Åklagare Stina Lundqvist är av uppfattningen att attacken var planerad och samordnad av samtliga förövare. Det är oklart om fler gripanden och lagföringar kommer att ske.

Det framgår inte av tillgängliga rättshandlingar huruvida Lundqvist kommer att yrka på utvisning för Feras och Khaled.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

204 KOMMENTARER

 1. Och straffet blir samhällstjänst i någon grupp som ”bekämpar hatbrott”, dvs kampen mot den vita hetrosexuella svensken.

 2. UT UT UT UT med dessa ”pensionsräddare” !! De har INTE gjort sig förtjänta av få ”skydd” eller ”asyl” i Sverige och kommer ALDRIG att kunna ge något positivt bidrag tillbaka !!

 3. Jag hörde det ska bli stenhårda lagar och regler även för riksdagens politiker när det gäller förmåner och pensioner….eller har jag drömt det.?

 4. Fälls de så ska de naturligtvis utvisas. Den här typen av brottslighet har vi ingen som helst glädje av i det en gång relativt lugna och fridsamma Sverige.
  Jag kan inte låta bli att tänka tillbaka till barndomen på 1950-talet, när det blev stora rubriker och bilder i tidningarna när en verklig storbov haffades av polisen. Han kallades Tumba-Tarzan och var en luffartyp som gjort inbrott i sommarstugor och stulit mat.
  Sån var den grova brottsligheten då. I dag blir det väl inte en notis om ett sommarstugeinbrott – och polisen utreder kanske inte heller saken.
  Vi har ju importerat så mycken brottslighet att det inte hinns med.
  Är det adjö Sverige och svenskar, tro?

 5. ”Båda har tillfälliga uppehållstillstånd.”

  Antagligen att hoppas på för mycket. Men det finns i vart fall åtminstone ett litet hopp om att dom kommer att utvisas.

  • Att ”utvisas” det räcker INTE.., utan Sverige borde hyra något gammalt fångläger av Putin, dit man han skicka allt sådant där avskul ”för avtjänande” (detta skulle bli avgjort billigare för Sverige på alla de vis) !!!

 6. Det här fallet är helt iskallt för SVT, sen de förstod vilka som låg bakom attacken.
  Hade det funnits det minsta svenskklingande över denna antisemitiska historia, så hade det ältats till döddagar i SVT.

  • Tror SVT är väldigt medvetna om dessa misstag då de skapar frörtroendekris mot dem själva.
   Men alternativet, att man skulle ge SD rätt på punkt efter punkt? Nej, då gräver de hellre sin egen grav.

 7. Dom ska givetvis genast förpassas ut ur landet utan att passera fängelse… Vill dessa slåss med judar är det inte mer än rätt att dom gör det där striden finns…
  Utvisad på livstid..
  I ett normalt land hade man läst detta i papperstidningar…

 8. Här har vi en syrisk medborgare som fått tillfälligt uppehållstillstånd i ett ”kristet” land i norra Europa, p.g.a. förföljelser i sitt hemland. Vad han sedan gör är att engagera sig i en demonstration angående en konflikt i ett tredje land och då med krigshandlingar.

  Kan vi kanske utgå från att han är sunniarab och drömmer om ”storkalifatet”? Hur skall sådana personer någonsin kunna bli ”vanliga svenskar”?

 9. Här har vi en syrisk medborgare som fått tillfälligt uppehållstillstånd i ett ”kristet” land i norra Europa, p.g.a. förföljelser i sitt hemland. Vad han sedan gör är att engagera sig i en demonstration angående en konflikt i ett tredje land och då med krigshandlingar.

  Kan vi kanske utgå från att han är sunniarab och drömmer om ”storkalifatet”? Hur skall sådana personer någonsin kunna bli ”vanliga svenskar”?

  • ”Det” gjorde Judarna på sin tid också.., fast med den stora skillanden; att ”DÅ” så brann det verkligenn i gaveln..,, och dessa satte sig snabbt i arbete här i Landet och gjorde sig nyttiga !!!

  • Ja de stackarna flyr till Sverige för att mörda och bränna ,stjäla, våldta,en 45 i ändan rätt högt över Svenska gränsen är lämpligt och livstids utvisning.

 10. Sluta dalta nu.
  Dessa män har,med vilje försökt sätta eld på en lokal med människor i. Där försvann dom mänskliga rättigheterna omgående.
  Bara utvisa på livstid..

 11. Egentligen blir man riktigt ledsen. Det här fina landet som man under hela livet varit så stolt över börjar mer och mer likna en krigszon. Vad är det som händer? Vad är poängen? Har sossarna så dåligt väljarunderlag så då måste importera dessa trasiga människor?

 12. Tänk vad dessa gossar skall bidra med kunskap och skattepengar när de gått ut gymnasium här i Sverige och börjar jobba…därefter säkert starta upp företag som anställer massa ungdomar… Inshallah….undrar hur många år det tar för dom att gå färdigt en gymnasieutb? Nån som vet vad de får betalt för att gå på gymnasium?

 13. Tillfälliga uppehållstillstånd, finns det något skäl i världen att inte dra in tillstånden och utvisa dem efter avtjänat straff om de blir dömda?

 14. Eftersom det inte inte finns några nazister att skriva om i samband med händelsen kommer det att vara alldeles tyst i media ett tag innan de kan ta upp nazisttråden igen. Tills dess kan man ju alltid dra igång lite kärleksmanifestationer och sånt.

 15. Det ska tydligen till nidingsdåd mot mínoriteter som Judar, Samer etc för att ansvariga politiker kan tänkas börja förstå att det inte ligger rätt till i Sverige. Att lyssna på den stora svenska majoriteten verkar inte fungera.

 16. Har man tillfälligt uppehållstillstånd och begår brott i Sverige borde detta resultera i omedelbar utvisning. Varför? Jo, man slipper en massa onödig byråkrati, sparar en massa pengar i form av rättegångskostnader, advokatarvoden med mera…

  • Ja men innan man sänder iväg så ska man ta foton på personen, DNA test, fingeravtryck mm. Jag tror att risken finns att personen kommer tillbaks innan man hinner säga ordet ”medelhavet”.

  • problemet är att om dom söker gymnasie-utb så kan dom inte utvisas innan det är beslutat om de får utb. Blir det avslag kan dom söka igen…utan att utvisas…smart va.!

 17. Var är idioten statsminister och idioten kulturminister nu? Om gärningsmännen ursprungligen var fr. Europa eller om de inte var muslimer, då idioten skulle åka till Göteborg och sorja där.

 18. Vad anges som skäl till ”Tillfälliga uppehållstillstånd”?

  Vilka skyldigheter är förenade med ”Tillfälliga uppehållstillstånd”?

  I Humanismens namn, med facit av mord på både Svenskar och Utlänningar, är det dags för låsta Asylboenden… där alla parametrar hålls under uppsikt.

  Det är humant att under kontrollerade former kartlägga och erbjuda insatser som behövs; medicin, utbildning, id-kontroll, önskemål, skyldigheter, rättigheter, osv.

  Menar PK att Humanism är: lösdriveri, gömda människor, ökad brottslighet, utanförskap???

 19. Varför åtalas inte även Löfven, det var ju hans regering som släppte våldsverkarna lösa, om jag släpper min hund lös och den biter ngn är ansvaret mitt!

  • I Sverige är situationen så här, för att använda din jämförelse:
   87% röstar för att hundar ska springa lösa och majoriteten av dom förstår ingenting när de varje dag får läsa att någon blivit biten av en hund.
   Eller iofs mörkar tidningarna oftast, så snarare ”… när de var dag får läsa att någon blivit biten av ett djur.” Det kan ju faktiskt vara björnar som blivit mer benägna att bitas i samband med att hundarna kopplades loss.

 20. Feras och Khaled är två helt vanliga muslimer.Sådana som i hundratusentals och åter hundratusentals tillåts besudla och ockupera vårt rike.

 21. Guantanamo 2.0 djupt in i de vida obebyggda skogarna där det finns gott om plats enligt Ruinfelt. I en oeldad barrak om det nu inte går att bli av dom på annat sätt

  • Nausta / Udtja långt långt uppe i de lappländska vildmarkerna väster om Jokkmokk…

   Staten äger marken – ett gammalt militärt övningsområde – och det finns bara 1 (en) väg dit… Resten är sugande blötmyrar och mygg som får allt levande varmblodigt att bli tokigt..
   På vintern är det -40 grader …

   Jag tror inte element från MENA skulle ”trivas”.. Någon halalmat skulle heller INTE serveras utan varje torsdag skulle det vara ”fest” på ärtsoppa med FLÄSKpannkaka !

   http://ottossonochottosson.se/blog/reportage/den-hemliga-skogen/

  • Ett annat ställe skulle kunna vara Laisvall sydväst om Arjeplog vid vägs ände..
   Gammalt gruvsamhälle som nu är nästan folktomt. Infrastruktur finns, bara en väg till platsen finns och den är omgiven av stora skogar och myrar. Iskallt på vintern…

 22. Man kan ju bara hoppas att dem utvisas. Komma hit till vårt land och utföra grovt hatbrott mot judar.
  Äckliga lågliv!!

 23. Var på ett museum och såg en anordning kallad ”tumskruvar”.
  Undrar om dessa skulle hjälpa utredaren?
  Varför inte utvisa de anhållna till Israel för utredning och vidarebefordran till ”Palestina”? Antagligen kostnadseffektivt!

 24. ”Vi måste se till att det blir en annan diskussion i länderna runt om i Europa – för de ser samma problem i andra länder. Judar är precis som alla andra en tillgång i våra samhällen och ska betraktas som så, säger statsministern.”
  https://www.vk.se/2169868/lofven-judehatet-ska-bort

  NEj du har fel Lövis. Alla andra är inte en tillgång i samhället.

 25. Frågan som aldrig får ett svar är: -Varför ska araber som inte fungerar i sina hemtrakter släppas in här i Sverige och släppas lösa på våra gator och torg, exakt vad vinner vi på detta?

 26. Bidragsinvandring från 3e världen fungerar inte. Skicka räkningen till Reinfeldt Löfvén Fiolin och gråtande bäbisen Romson. De är ansvariga för detta.

 27. Man förstod direkt när SVT/SR var så försiktiga i rapporteringen att det antingen var den traditionella internationella vänstern eller Araber som låg bakom. Hade det varit några de (felaktigt) kunde beteckna som som högerextremister, dvs. National Socialister (altså nationalistiska vänsterfolk) så hade de haft namn och beskrivning på gärningsmännen ute efter en timme.

 28. Och Pkidioterna har på allvar fått muslimernas aggressivitet till Trumps fel??!Clinton erkände jerusalem som israels huvudstad 1992,sen Bush och Obama och sist Trump.Visst att stenåldersgalningarna ogillar att Israel har jerusalem som huvudstad,men det är ju ingen annans fel att dom är sinnessjukt våldsbenägna!

  • PKdårarna borde ju ha fattat det skulle bli så här
   när de släpper in ett helt lämmeltåg med nazister i
   landet,Hitlernazister vill de inte ha här men med
   islamnazzar går det bra fastän de är om möjligt
   ännu värre,finns ingen logik i något politikerna gör.

 29. Ytterligare två misiler , som har skjutits in i vårt land , dessa är likt kärnvapen så farliga att dom borde tillintetgöras !!! Låt det farliga radioaktiva godset begravas i öknen !!!

 30. Rasist, Javisst !
  Annars är det nog tomt mellan öronen, dessa förbannade parasiter från mena-regionen, är inte samma sort människor som oss nordbor, dom har en lägre stående kultur, och har en helt annan rättsuppfattning, dom passar inte in i vårt svenska Sverige, straffa dessa värdelösa skithögar och dammmsug landet på resten, ett Sverige fritt från importerat parasiterande sunk, är den agenda som borde råda. Nu får det vara nog med denna importerade riksplåga.

 31. Rasistiskt tänkande är inte svenskarnas problem. Däremot är det utbrett bland de olika etniska grupper som kommit hit. Araber mot afghader som i Enskede gymnasium. Araber/muslimer mot judar som attentatet mot synagogan visar. Olika etniska grupper bland araber och afghander. Sverige har importerat konflikterna och rasismen som en följd av de politiskt korrektas godhet.

 32. Sossarnas förmåga att leda landet måste ifrågasättas. Poliser hotas och misshandlas så även annan blåljuspersonal. Rättsväsendet hjälper höga tjänstemän att slippa prövning i domstol för grova försummelser som kunde rubriceras som brott mot rikets säkerhet. Alla vet att Statsminister ljuger men låter honom hållas. Tiggeriet håller på att utvecklas till en maffia som vi aldrig tidigare haft i Sverige. Vi har en opposition som lyfter sina arvoden men vill inte opponera. Läget är mörkt mycket mörkt.

 33. Tyvärr uttalar sig judiska ungdomar för fortsatt import av muslimer. Samtidigt som dom fördömer SD. Otroligt faktiskt!

 34. Håller inte med om att angripa någon religös byggnad – detta är beklagligt och respektlöst men med det sagt så tror jag inte heller på religions-frihet som koncept.

 35. Undrar hur vänstern tar detta nu när deras anhängare är tagna för detta dåd? Och hur I helvete kan man släppa den tredje personen han är lika skyldig som dom andra! En sista var tog dom övriga 10 vägen ? Naivitet är gravgrävare nummer ett!

 36. Får se här,
  nästan sparkat ihjäl pensionär i Gbg (Cervander),
  gav några timmars samhällstjänst….
  Detta eldningsförsök misslyckades ju helt…?
  Straffet bör alltså bli något liknande, eller….?

 37. Om inte de får svenskt medborgarskap och egen lägenhet, så är det en ren skandal.
  Alla deras muslimska landsmän åtnjuter redan detta privilegium.

 38. Det mussarna inte tänker på är att det finns riktiga judar som alls inte är för staten Israels existens. De borde således sikta bättre på exakt de som är ansvariga för det Israel gjort mot dem och deras land, inte rasistiskt dra alla judar över en kam.

 39. Är det inte otroligt tyst om denna handling de utfört?!! Om det varit ”nazister” vore det Explosionsartad mediabevakning!!!! Men nu är det ju importerat som begått detta och då ska det tystas ner!!! Hyckleri!!!!!

 40. Nu får de kost och logi.

  Och efter något år är de ute igen, dock ej ute ur landet. För de löper stor risk att få värre straff i Israel. Palestinska företrädare tar också avstånd från deras terroristdåd. I Syrien lär de inte heller välkomna.

 41. Nu befarar jag att det blir ännu svårare att utvisa terrordömda och kriminella till Irak, för där riskerar de dödsstraff. Men de egna medborgarnas trygghet bryr man sig inte om när man släpper in farliga personer i Sverige och ut ur fängelset efter eventuellt avtjänat straff.

  ”Svensk extremist uppges avrättad i Irak
  En svensk medborgare med misstänkta kopplingar till en terrorrörelse rapporteras ha avrättats i Irak tillsammans med ytterligare 37 misstänkta jihadister, uppger en fängelsekälla. UD bekräftar uppgifterna.”

  Längre ner framgår det att det är en svensk-irakisk medborgare. Men varför måste de skriva ”svensk” i rubriken?

  https://samnytt.se/feras-och-khaled-haktade-for-mordbrand-mot-synagoga-i-goteborg/

 42. Ganska tyst i gammelmedia, nu när det framkommit att det var invandrare som visade sin antisemitism. Tänk vilken bevakning det blivit om det varit NMR som gjort detta!

 43. Om dom här nya överhuvudtaget ska släppas ut på Svenska gator så måste dom lägga sin religion på hatthyllan o nyktra till först

  • Det borde bara finnas en framtid för dem och det är i deras hemländer, eller inlåsta så de slipper att på alla sätt förpesta VÅRT land!!!

 44. Hyr en trång cell åt dem i Ukraina för de närmaste 20 åren, på vatten och bröd. Sedan utvisning till vad som då kan vara kvar av ”Palestina”.

 45. varför sånt liv nu när judar blir attackerade?
  när svenskar blir överfallna sägs ingenting!!
  är inte svenskar värda nånting??
  alla svenskar skulle skippa att betala skatt så politikerna börjar fatta
  vart pengarna kommer ifrån!!

  • Lugn och fin. Om det börjar skrivas att judar attackeras kommer det att bli lättare att skriva att svenskar attackeras. Antar att judarna är svenskar… Det har bara liksom inte framkommit i media ännu.

 46. Med andra ord har de kvalificerat sig för permanent uppehållstillstånd och därefter medborgarskap i dårhuset Sverige.

 47. otroligt förvånad att det inte var kålle och ada som genomfört detta och sitter äktade, de brukar generellt sett var otroligt engagerade i denna fråga, kan detta vara ett importerad utmaning eller har den naturligt funnits länge i Sverige?

 48. Rekvisiten för mordbrand behöver inte handla om att människor riskerar att dö utan det kan också handla om att stora ekonomiska värden brinner/sprängs eller på annat sätt går till spillo.

 49. I länder där de här männen kommer ifrån är det vanligt med
  att demonstranter kastar flaskor med bränbar vätska.
  Poliser där är så vana att dom parerar elegant flaskorna medels
  förflyttning.
  Svenska armen utvecklade sådana coktails mer industriellt
  efter finska förebilder av flaskan.(andra världskriget)
  Tror att rubriseringen till brottet ändras asfalten blev bara sotig.

 50. AFA media nämner inget om vilka som genomförde attacken, men det är som vanligt att detta mörkas -AFA media ser dock att attacken är ett samhällsproblem. Alla vet ju att detta var nysvenskar, vilket inte är problemet, utan attack blir då allas problem. Den Svenska median (personalen} är nog dom sämsta av alla, rentav Svensk rasister -bättre att följa utländsk media.

 51. Men vad konstigt att det inte kallas för ”islamistattack på synagoga”?
  Man brukar ju vara VÄLDIGT tydliga i medierna om det är någon som tillhör de ”högerextrema” med att sätta etikett på förövarna.
  Varför gör man inte det nu? ehh dum fråga, ursäkta mig för den….

 52. I vår morgontidning finns det en artikel signerad av TT i den här frågan.
  Det står ingenting om gärningsmännens härkomst eller hur länge de varit i Sverige.
  Det var likadant i TV4 Opinion i går kväll.

  Hade det framgått hade händelsen varit enkel att förstå, förövarna var varken svenska eller svenska medborgare.

  Två fall av grovt undanhållande av fakta och stark PK-ism.
  Varför ska media lura in folket i falskhet?

 53. Ja tänk att en ”Humanitär stormakt” kan importera antisemitism, men det är väl inget som får störa de judehatande muslimska araberna, de gapar sig till allt, och emellan så skall det vara så synd om dem!!!
  För mig är de enbart falska, och det är ett stort misstag att ha låtit så många få uppehållstillstånd i Sverige!!!

 54. Jerusalem är Israels huvudstad och hela Mellanöstern är ockuperad av muslimer. Muslimerna är skyldiga att återlämna dessa länderna till minoriteterna som varit där långt före islam myntades. Muslimer kan givetvis bo kvar under tre villkor och det är 1. Konvertera till Judendom eller Kristendom. 2. Betala jizzya så beskyddar vi dom från vårat hat och våld vi vill göra mot dom eller 3. Dö!

 55. Och inte vill länderna ha dem tillbaka, Sverige sitter med ”Svarte Petter” som vanligt i sådana saker att inte kunna bli av med problempersonerna, notan på livstidsförsörjning skickas till svennarna.

 56. Var är de andra 10-12 personerna, Feras & Khaled får väl nåt kort straff trots att de gjort det ”värsta brottet” någonsin och resten skrattar. Kanske utvisa nån denna gång skulle ändra ”mindset”

LÄMNA ETT SVAR