En läkare på en vårdcentral skrev ut astmamedicin till en kvinna som led av långvarig hosta. Kort därpå försämrades hon kraftigt och avled.

Efter en längre tids hosta sökte kvinnan i början av april vård på en vårdcentral i Helsingborg. I stället för att undersökas av läkare blev hon hemskickad med astmamedicin.

När kvinnan ett par dagar senare kontaktade vårdcentralen igen och uppgav att hon hostade blod fanns ingen ledig tid och hon hänvisades till kvälls- och helgmottagningen. Där gjorde man bedömningen att hon fått lunginflammation, skrev ut penicillin och skickade hem kvinnan.

Dagen därpå försämrades kvinnan kraftigt, blev okontaktbar och fördes till sjukhus där hon fick intensivvård. Trots att man kunde häva två hjärtstopp avled kvinnan.

Kontrollerade inte syresättningen

Varken första eller andra gången då hon sökte vård kontrollerades syresättningen av blodet. Anledningen ska ha varit att man inte kunde sätta klämman runt hennes finger på grund av hennes upphöjda naglar.

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, framgår att det är möjligt att kvinnans liv hade kunnat räddas om hon fått sjukhusvård tidigare.