Fick skattesubventionerat städjobb efter 17 år på bidrag i Sverige – beskrivs som framgångssaga av SVT

Esma Aksungur kom till Sverige 2001 från Kurdistan. Hon var då 18 år gammal. Idag är hon 35 och har precis fått sitt första jobb efter att i 17 år levt på bidrag. Jobbet är ett skattesubventionerat nystartsjobb som skapats särskilt av bostadsbolaget Poseidon där Esma är hyresgäst. När SVT träffar henne har hon städat en (1) trappa.

SVT:s reportage, som gjorts under vinjetten ’VAL 2018’, har blivit föremål för kritik. Esmas första jobb framställs som en integrationspolitisk framgångssaga där hon själv, i tätt åtsmitande svart slöja, och hennes fem barn uttrycker hur roligt det är med det första jobbet.

I reportaget ställs inga kritiska frågor till Esma om de 17 år hon varit bidragsförsörjd, trots att hon kom till Sverige i ung och arbetsför ålder. Inte heller problematiseras att jobbet är ett specialkonstruerat sådant för långtidsarbetslösa och ej anställningsbara invandrarkvinnor, där lönen till stor del är skattesubventionerad. Även den tre veckor långa kurs Esma gått innan hon fick jobbet var specialbeställd.

Efter 17 år i Sverige och ett batteri av riktade utbildnings- och arbetsmarknadsåtgärder är det mest kvalificerade arbete Esma kan få att hantera en sopborste och sopskyffel. Kritiker menar att en sådan granskande vinkel borde ha varit central i SVT:s reportage.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.