I det starka S-fästet Filipstad har den ekonomiska krisen förvärrats ytterligare. Nu vädjar styret till invånarna om ytterligare 90 miljoner kronor och flaggar för att höja skatten med över tio procent för att kunna betala ut bidrag till migranter. Så sent om 2018 ville kommunens S-ledning toma ned kommunens problem kopplade till invandring.

Filipstad har vid flera tillfällen uppmärksammats för den ekonomiska kris som uppkommit i spåren av massinvandringen. I april förra året rapporterade Samhällsnytt att kommunen tampas med en situation där 80 procent av de utomeuropeiska migranterna saknar arbete och ytterligare tio procent deltar i skattefinansierade arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

LÄS ÄVEN: Filipstad försörjer 9 av 10 vuxna utomeuropeiska migranter

Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Åsa Hååkman Felth berättar nu för Expressen att situationen har förvärrats ytterligare. I augusti förra året var kommunens kostnader för placeringsstöd och försörjningsstöd 60 miljoner, den siffran har nu skenat iväg till 70 miljoner kronor. En orsak är stor anhöriginvandring.

– Fortsätter det här blir det ju ännu mer minus. Och det går inte. Vi kan inte dra ner hur mycket som helst för vi behöver också skola, vård och omsorg på en nivå som faktiskt är acceptabel, klagar Hååkman Felth.

Efterlyste 100 miljoner kronor

På fredagen besökte Hååkman Felth tillsammans med 26 andra kommunalråd civilminister Lena Micko (S) för samtal om kommunernas ekonomiska situation. Enligt Hååkman Felth är regeringens ekonomiska tillskott till kommunen tillräckligt.

Hon berättar att migranterna i Filipstad står långt ifrån arbetsmarknaden och ”kanske rentav är analfabeter”. Därför vädjar hon nu om ytterligare tiotals miljoner kronor lokalt från kommunens skattebetalare för att täcka migranternas uppehälle.

– Bryter man ner det är det 6-7 miljoner totalt för oss. Det är en droppe i havet, så är det. När jag var uppe förra gången sade jag att jag behöver 100 miljoner till kommunen men då fick vi 3,5. Nu får vi lite till men det saknas fortfarande runt 90 miljoner, säger Hååkman Felth till Expressen.

Kan höja skatten över 10 procent

Med rådande situation och inte tillräckligt med pengar från staten för att täcka kostnaderna berättar Hååkman Felth att diskussioner pågår om att höja kommunalskatten i Filipstad med tre kronor till år 2022.

– Det är stora tuffa utmaningar. Det är så tufft att vi pratar om tre skattekronor till 2022. I dag är skatten nästan på 23 procent, så det är en höjning med mer än tio procent, larmar Hååkman Felth i Expressen.

Enligt SCB är kommunalskatten i Filipstads kommun år 2020 dock 21,52 procent. Utöver det kommer landstingsskatten på 11,68 procent. Total sett skulle då de lokala skatterna bli 33,20 procent. Om kommunen höjer skatten med tre kronor skulle invånarna i Filipstads kommun alltså tvingas betala hela 36,20 procent i skatt.


Valresultatet i Filipstad år 2018.

S-pampen försvarade massinvandringen

Samhällsnytt har tittat närmare på Hååkman Felths engagemang för migranter. I en intervju med tidningen Mål & Medel år 2018 tonade hon ner att migranterna skulle innebära problem för kommunen och påstod att ”det börjat ordna sig för de som kom”.

S-profilen ansåg vid tillfället att situationen rörande kommunens migranter ”inte behöver vara en så stor fråga längre”. Istället såg hon ett större problem med invånare som uttryckte kritik mot invandringen.

LÄS ÄVEN: Schulman hyllar barndomshemmets förvandling till moské i Filipstad: ”Det var väldigt fint”