Efter ett oproportionerligt stort mottagande av migranter har Filipstad drabbats av en lång rad problem, i synnerhet ekonomiska. Nu vill man att staten fortsätter att betala för nyanlända långt efter att den så kallade etableringstiden på två år är över.

Många av de migranter som kom till Filipstad under migrantkrisen 2015 saknar fortfarande egen försörjning. Nu kräver kommunen att den tvååriga statliga etableringsersättningen måste förlängas till minst ett decennium.

LÄS ÄVEN: Filipstad kan tvingas chockhöja skatten när 9 av 10 utomeuropeiska migranter går på bidrag

– Integrationsresan pågår fortfarande. Problemet är att staten inte betalar. Det får vi göra, säger kommundirektören Hannes Fellsman till statstelevisionen.

De skenande kostnaderna handlar bland annat om försörjningsstöd – en av de allra högsta i landet i förhållande till folkmängden.

LÄS ÄVEN: Filipstadsbor är rädda – kommunen lanserar ”trygghetsvandring”

– Vi önskar oss inte ett tillfälligt tillskott utan finansiering över tid. Minst tio år. Det är den tiden det tar att få medborgarna i egen försörjning, säger Hannes Fellsman.

Ett framtida Sverige i miniatyr

Filipstad har under de senaste åren blivit något av symbolen för den misslyckade invandringspolitiken, där man emot folkviljan och således illegitimt fortsatt fylla på Sverige med så många migranter som möjligt utan en tanke på konsekvenserna.

LÄS ÄVEN: S-styrda Filipstad ska räddas från konkurs med ny simhall och skattehöjning

I veckan hade statstelevisionen ett uppmärksammat reportage om Hassan som bor i Filipstad och har nio barn. Trots att han har sökt jobb i elva år är hans svenska kraftigt undermålig. Ett lika uppmärksammat reportage var det om bussning av elever där man använder svenska barn som integrationsverktyg.