På torsdagen avslöjade Svenska filminstitutet vilken film som blir Sveriges bidrag till kategorin bästa internationella film i Oscarsgalan. Valet blev Motståndaren som handlar om en iransk brottare som invandrar till Sverige tillsammans med sin familj och hamnar på ett asylboende i Norrbotten.

Huvudrollen i Milad Alamis film har den amerikansk-iranske skådespelaren Payman Maadi.

– Vi är jättestolta och hedrade över att i år vara det svenska bidraget till Oscars! Jag är personligen extra stolt för våra fantastiska skådespelare och vårt team, säger Milad Alami.

LÄS ÄVEN: Nya regler för Oscarsgalan – bara filmer som uppnår mångfaldskrav kan vinna

Oscarsgalan kommer att hållas i Los Angeles den 10 mars 2024.

– Milad Alamis film innehåller så mycket som definierar vad som utgör ett starkt drama skildrat på film. Det personliga ödet, den aktuella politiska tematiken, placeringen av historien i ett sammanhang som gör att dessa blir så mycket tydligare. Detta parat med utmärkt skådespeleri och stilsäkert och effektivt berättande gör Motståndaren till en mycket värdig Oscarskandidat, säger Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Filminstitutet och ordförande i den svenska Oscarskommittéen.

Även fjolårets svenska bidrag gick i mångkulturens tecken – då nominerades en film om egyptisk pojke på muslimskt universitet i Kairo.

LÄS ÄVEN: Sveriges Oscarsbidrag: film om egyptisk pojke på muslimskt universitet i Kairo