oscar-staty-islam-muslim-koran-moske

Martin Vorel, CC0 / © Vyacheslav Argenberg / http://www.vascoplanet.com/, CC BY 4.0

InrikesUtrikes

Sveriges Oscarsbidrag: film om egyptisk pojke på muslimskt universitet i Kairo

Publicerad 9/23/2022
Annons

På fredagen presenterade Filminstitutet det svenska bidraget till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film) nästa år, och filmen man valt blev Tarik Salehs film Boy from Heaven som utspelas i Kairo.

Filmen utspelas i ett politiskt oroligt Kairo och handlar om fiskarsonen Adam som blir antagen till Al-Azhar-universitet i Kairo, en av de viktigaste institutionerna inom sunniislam. Där dras han in i ett intrikat maktspel när en ny ledare ska väljas.

LÄS ÄVEN: Nya regler för Oscarsgalan – bara filmer som uppnår mångfaldskrav kan vinna

– Jag är hedrad att få representera Sverige med vår film. Sverige är idag en stor filmnation, att bli utvald av kollegor i filmbranschen gör mig väldigt stolt, säger Tarik Saleh, som skrivit och regisserat filmen.

Saleh tävlade mot Jens Sjögrens Jag är Zlatan och dokumentären Nelly & Nadine av Magnus Gertten.

”Politiskt djup”

Boy from Heaven är en film med ett både politiskt och personligt djup där den lilla människan blir en bricka i ett spel med stora insatser. Med sitt mästerliga manus, fantastiska skådespelarinsatser, magnifika miljöer och ett foto som lämnar åskådaren andlös har Tarik Saleh skapat en politisk thriller på hög internationell nivå. Jag är övertygad om att filmen har en verklig chans att gå hela vägen till nominering och längre än så, säger Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Filminstitutet och ordförande i den Svenska Oscarskommittéen.

LÄS ÄVEN: Politisk korrekthet tar över BAFTA-priserna

Filmen spelades till stor del in i Istanbul och är en samproduktion mellan Sverige, Frankrike, Finland och Danmark med skådespelare från bland annat Sverige, Jemen, Ryssland, Syrien, Egypten, Frankrike och Gambia.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons