borta-med-vinden-overkorsad
KulturUtrikes

Filmklassikern Borta med vinden plockas bort av HBO – ska förses med antirasistisk varningstext

Publicerad 6/10/2020
Annons

Den mångfaldigt Oscarsbelönade Hollywoodklassikern Borta med vinden från 1939 med legendariska skådespelare som Clark Gable, Vivian Leigh, Leslie Howard och Olivia de Havilland i huvudrollerna plockas nu bort av HBO efter påtryckningar från rasindentitära och vänsterradikala grupperingar.

Filmen som nominerades till 13 Oscars och vann 8 är också en av de mest publikt populära genom tiderna. Handlingen är ett kärleksdrama men utspelar sig i sydstaterna under det amerikanska inbördeskriget, något som av och till väckt förargelse hos känsliga tittare, främst på den politiska vänsterkanten.

Efter att den kriminellt belastade och hjärtsjuke drogmissbrukaren George Floyd nyligen avled i samband med att han hårdhänt greps av polis efter att ha försökt prångla ut falska sedlar, har en våg av våldsamma protester och raskravaller iscensatts på olika håll i USA som gör gällande att svarta är föremål för omfattande strukturell rasism.

Trots att detta starkt ifrågasätts, då den enda institutionaliserade särbehandling som idag förekommer i USA är så kallad affirmative action och har omvända förtecken, har många aktörer i USA och andra länder valt att underkasta sig den av organisationer som Black Lives Matter torgförda verklighetsbeskrivningen.

LÄS ÄVEN: Efter våldsamheterna – nu ska London rensas på ’olämpliga’ statyer

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat ska exempelvis statyer i Storbritannien föreställande historiska personer nu tas bort om de förargar ”rasifierade”. Inom kultursfären har sedan tidigare många populära verk antingen redigerats eller helt raderats på uppmaning av rasidentitära vänstergrupper. Nu intensifieras den verksamheten ytterligare.

LÄS ÄVEN: BBC och Netflix raderar populär komediserie – skojade med andra etniciteter

Nyligen valde BBC och NetFlix att radera den mycket populära humorserien Little Britain. Detta för att det förekommer skämt som utgår från schablonbilder av vissa etniciteter som klassas som ”utsatta grupper”. Och nu meddelar också den ledande streamingtjänsten HBO att man rensar i utbudet. Flera biografer har också bestämt sig för att bannlysa filmen.

Först ut att försvinna från tablån är den omåttligt populära filmklassikern Borta med Vinden. Bolaget uppger samtidigt att man så småningom kommer att erbjuda filmen igen men då försedd med en ”antirasistisk” varningstext. Krav har kommit på att scener i filmen också måste klippas bort om den ska få visas igen, men det har HBO än så länge sagt nej till.

Bannlysningen av filmklassikern har dock inte fått riktigt den effekt som ansvariga på HBO hoppats på. I stället har den nu seglat upp till mest sedda och sålda film hos konkurrenten Amazon som valt att inte ge efter för de rasidentitära påtryckningarna.

Även andra film- och TV-bolag rensar i kölvattnet av George Floyds död i utbudet. Beslut har exempelvis tagits att lägga ned den populära realityserien Cops som sänts i flera decennier och där tittaren får följa den amerikanska polisens arbete på fältet. Gamla avsnitt där svarta personer grips för brott rensas också ut. en liknande serie, Live PD, läggs också ned.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons