Magdalena Andersson – foto Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons

Foto: Frankie Fouganthin.

Inrikes

Finansministern inför vårändringsbudgeten: ”Reformutrymmet är obefintligt”

Publicerad 3/7/2019
Annons

Den 10 april presenterar den nya JÖK-regeringen sin första budget. Redan nu meddelar dock finansminister Magdalena Andersson att skattebetalarna inte kan räkna med några reformer.

Hittills har S- och MP-regeringen med stöd av C och L regerat på den M+KD-budget som med SD:s stöd röstades igenom i höstas. Att reformutrymmet nu ”är obefintligt” menar finansministern beror på att den konservativa höstbudgeten innehållit skattesänkningar på 20 miljarder som inte går att reversera.

Samtidigt förväntas den vårändringsbudget som Andersson ansvarar för innehålla årliga utgifter på cirka 45 miljarder för bistånd och ungefär lika mycket för migration och integration. Drygt 110 miljarder kommer att budgeteras för bidrag till kommunerna, varav en stor del är kompensation för de kommunala underskott som mottagandet av migranter medfört.

EU-avgiften är i år drygt 40 miljarder. Under de närmaste två åren beräknas den öka till 48 respektive 54 miljarder.

Enligt finansminister är dock cirka 4,5 miljarder kronor inte uppbokade på de olika utgiftsområdena. Hälften av de pengarna ska efter påtryckningar från MP gå till miljöåtgärder som att minska koldioxidutsläppen för att möta de klimatförändringar som man med stöd från bland annat 16-åriga Greta Thunberg tror är i antågande.

Andersson försvarar utgiftsökningen med hänvisning till ”Klimat-Greta” och att M och KD i höstas drog ned på miljö- och klimatbudgeten:

– De lyssnade ingenting på Greta och alla barn runtom i världen som skolstrejkar för klimatet. Vi vill självklart göra mer på klimatet efter den [M+KD] slakten, förklarar finansministern i en kommentar till TT.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
434Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons