Magdalena Andersson

Foto: News Oresund.

Inrikes

Magdalena Andersson aviserar skattehöjningar: att sänka skatter ”inte mitt syfte med reformen”

Publicerad 2/19/2019
Annons

Regeringen indikerar att Sverige måste höja skatterna ytterligare ”för att säkra välfärden i den demografiska situation vi befinner oss”. Uttalandet möter hård kritik i sociala medier där flera personer anser att det är ett förfinat ordval för att beskriva hur invandringen belastar samhället.

I en intervju med Dagens Industri (2019-02-18) förklarar finansminister Magdalena Andersson (S) att Socialdemokraterna har fått anpassa sig till övriga partier för att få till en överenskommelse och fortsätta styra landet. Andersson gissar att en ny skattereform kommer att innehålla både höjningar och sänkningar.

LÄS ÄVEN: Bensinskatten ska fortsätta höjas lovar nya miljöministern Isabella Lövin (MP)

Samtidigt slår finansministern fast att Annie Lööfs tidigare medieutspel om att hon, Centerpartiet och Liberalerna har brutit regeringens vänstersväng och nu ska sänka skattetrycket inte alls stämmer. Det är inte regeringens huvudmål och heller inte någonting som parterna har avtalat i januariöverenskommelsen (JÖK). Istället är Andersson inställd på att Sverige måste gå i motsatt riktning för att vad hon menar innebär att säkra välfärden.

– Min ingång är att vi behöver skatteintäkter för att säkra välfärden i den demografiska situation vi befinner oss, förklarar Andersson.

”Ett annat ord för massinvandring”
I sociala medier möter finansministerns uttalande hård kritik. Flera personer anser att hon med ordvalen ”säkra välfärden” och ”demografisk situation” försöker förfina och ta sig runt att det är invandringen som belastar samhället.

Detta trots att flera experter talat om både ett kompetensregn och att statsminister Stefan Löfven utlovat att det ”blir en förtjänst för samhället lite längre fram”.

LÄS ÄVEN: Skatten på drivmedel höjdes igen 1 januari – Sveriges dieselpris är nu högst i hela EU

LÄS ÄVEN: Ekonomer då: ”vi tjänar 900 miljarder på invandringen”. Nu: ”måste höja skatterna med 90 miljarder”

https://twitter.com/StaffanS15/status/1097671964976541696

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Bolund om snökaoset: ”Precis såhär klimatkrisen ser ut”
Annons