Enligt ordförande för Finanspolitiska rådet, och före detta riksbankschef, Lars Heikensten bör politikerna borde tala klartext om att svenska folket måste acceptera att bli fattigare av inflationen utan att få något extra stöd.

De fyra partierna i det gulblå blocket och som väntas ingå i nästa regeringsunderlag kommer att behöva kompromissa mycket för att hålla sig innanför det finanspolitiska ramverket, annars finns en risk att svensk ekonomi äventyras. Det säger Lars Heikensten.

LÄS ÄVEN: Inflationen fortsätter skena – högsta på 30 år

Sammantaget menar han att man gett uttryck för för höga ambitioner och det vore olämpligt att öka efterfrågan och elda på ekonomin i det här läget då Riksbanken försöker bromsa.

Han pekar framför allt ut förslagen om att kompensera hushåll och företag för de höga energipriserna som problematiska.

Lägre levnadsstandard

Nu bör vi enligt Heikensten acceptera att inflationen gör oss fattigare och att eventuella stöd endast riktas till de som har det svårast.

– Det är nödvändigt att vi tar en viss anpassning i våra plånböcker och det måste politikerna tala klartext om, säger han till statsradion.

LÄS ÄVEN: Nu höjs dieselpriset igen – över 27 kronor litern

Samtidigt är han mer optimistisk över den nya regeringens möjligheter att få till en finanspolitik som inte ökar statsskulden.