För några dagar sen rapporterade Samnytt om att Finland skulle vara redo att placera kärnvapen på finsk mark efter att man väl gått med i Nato. Nu tillbakavisar man delvis detta. Samtidigt öppnar man från svenskt håll för möjligheten.

Det var uppgifter i den finländska tidningen Iltalehti som gjorde gällande att Finland skulle vara öppna för kärnvapen. Man hänvisade till att det lagförslag om potentiellt Nato-medlemskap som den finska regeringen kommer att lägga fram för riksdagen inte har några undantag för kärnvapen.

LÄS ÄVEN: Turkiets ambassadör: ”Sverige måste utlämna personer”

Statsminister Sanna Marin kommenterade möjligheten.

– Jag har ansett att det är mycket viktigt att vi inte ställer upp den här typen av förutsättningar, eller begränsar vårt eget manövreringsutrymme, när det gäller permanenta baser eller kärnvapen, sa Marin samtidigt som hon tillade att det var osannolikt att kärnvapenskulle placeras på finsk mark.

Vid en pressträff i Helsingfors på torsdagen uppgav försvarsminister Antti Kaikkonen och utrikesminister Pekka Haavisto att Finland avser att ansluta sig till alliansen med fulla skyldigheter utan att söka undantag. Samtidigt har landet en mycket sträng lagstiftning när det gäller kärnämnen och regeringen föreslår inte några ändringar av dessa i detta skede, sa de.

Kärnvapen på svensk mark

Medan de finska ministrarna åtminstone delvis tillbakavisar att man skulle kunna placera kärnvapen på finsk mark, låter det annorlunda i Sverige.

Då ÖB Micael Bydén i veckan lämnade sina militära råd till regeringen om hur det svenska försvaret ska anpassas till Nato står bland annat att Sverige bör avstå från att ställa upp nationella förbehåll.

– Att i ett tidigt skede, innan vi ens klivit in i Nato, lägga förbehåll, det är att skapa friktion eller låsningar och det vill vi undvika, säger ÖB Micael Bydén till TT.

LÄS ÄVEN: Kristersson inför Nato-möte med Erdogan: Sverige ska ha kärnvapen

På frågan om Sverige inte ens ska ha förbehåll för kärnvapen på svensk mark i fredstid svarar Bydén:

– Vi säger inga förbehåll generellt nu i början.

Enligt Försvarsmakten kommer Sverige ha ett särskilt ansvar för Natos kollektiva försvar av norra Europa och Sverige bör etablera sig som ett ”basområde” för de Natoallierades mark-, flyg- och marinstridskrafter.

Får medhåll av försvarsministern

Även nytillträdde försvarsminister Pål Jonson (M) anser inte att Sverige bör ha några förbehåll mot kärnvapen på svensk mark.

– Vi vill bli medlemmar så fort som möjligt och det innebär också att vi måste stå upp för vad som är kärnan i Nato, den innefattar både avskräckning med konventionella medel men innefattar också kärnvapen och det står vi upp för och det ingår i Natos doktrin, säger Pål Jonson (M) till statsradion.

Ska Nato kunna placera kärnvapen på svensk mark?