Polsk militär lyckades hålla gränsen mot de tusentals ekonomiska migranter som lurats till Belarus med löften om att få fortsätta till Nordeuropa. När den vägen nu är stängd tar människosmugglarna andra vägar.

I ett reportage i den arabiska tidningen Asharq Al-Awsat från slutet av november beskrivs hur syrier, irakier, afghaner och libaneser köper dyra smugglingsresor med destinationen länder som Tyskland.

De är alla ekonomiska migranter, mest unga män, som är villiga att betala tiotusentals kronor för en bättre tillvaro.

LÄS ÄVEN: Belarus fortsätter flyga hem migranter

Resorna säljs på sociala medier av människosmugglare som annonserar öppet med prislistor och erbjudanden om rådgivning. I vissa fall får man även transport på andra sidan gränsen vidare till just Tyskland.

Ryssland-Finland

Sedan mitten av november har erbjudanden om visum till Belarus nästan helt ersatts av erbjudanden till Ryssland, noterar Monika L Richter. Hon är analyschef för Semantic Visions, ett brittiskt företag för omvärldsanalys.

Nu är det i stället främst Ryssland–Finland som är smugglingsrutten bland annonserna på Facebook. Ingenstans nämns något om att söka asyl i andra länder än huvudsakligen Tyskland.

I Finland bekräftar Skyddspolisen att man är medveten om marknadsföringen och följer situationen noga.